Veletek minden mozog

Veletek minden mozog

Schuster Lóránt és a P. Mobil

Csoda történt! Jövőre lesz 50 éves a P. Mobil. Idén viszont csak 49, ám az egyelőre tiniéveit taposó legendás együttes erre az évre is sok meglepetést tartogat: augusztus 11-én a Barba Negra Trackben tartanak egy hatalmas bulit, ahol egyrészt kézbe vehető lesz végre „Az első nagylemez 1978”, másrészt egy különleges kislemez is megjelenik. Szóval a zenekar még mindig méltó nevéhez. Interjú az örökmozgó Schuster Lóránttal, a P. Mobil mindenesével.
 
 
Melyik album dalai lesznek a koncertműsor középpontjában?
 
Mind a háromé. A 78-as album a Láng Művelődési Központban adott koncert anyaga, gyakorlatilag ez lett volna a P. Mobil első nagylemeze, amit a lemezgyár hatásos közreműködésének eredményeként 10 évig nem jelentethettünk meg, de nemcsak ezt, mást sem. Hiába volt évi több mint 300 koncertünk, hiába volt népszerű a zenekar, nem engedtek ezek a tetvesek. Gyakorlatilag 40 év után tudott megjelenni, úgy, ahogy annak idején kellett volna: dupla lemezen. A Veletek pedig egy háromszámos single, az egyik dal egy Ismerős Arcok-feldolgozás, a Nélküled rockosított verziója. A másik Sík Sándor 1920-as Az andocsi Máriához című versének megzenésítése, a harmadik pedig egy tavalyi koncertfelvétel, ami a Várkert Bazárban lett rögzítve: a Fellegajtó Nyitogató mezőségi népdal akusztikus változata Kézdy Luca hegedűjátékával.
 
 
Digitálisan is elérhetőek lesznek az új zenék? Azért kislemezt CD-n már elég kevesen adnak ki…
 
Gyakorlatilag minden fontosabb digitális platformon ott vannak a zenéink, bárki letöltheti… De lehet, hogy már ez sem kell. Nemrég valaki vette a fáradtságot, és oldalanként beszkennelte a Kaptafa című könyvemet, majd megosztotta. Ha tudom, hogy ennyit küzd vele, inkább elküldtem volna pdf-ben. Ja, meg mostanában játszottunk egy fesztiválon, ahol a helyiek kedvezményes 1500 Ft-os belépő mellett sem jöttek be, hanem a kerítés mögül hallgatták a koncertet.
 
Tényleg, mi újság a fesztiválfellépésekkel?
 
Szerencsére nagyon sok bulink van, a P. Mobil honlapján fent vannak a friss dátumok. Ezenkívül az oldalon üzemeltetjük a Mobil Rádió Budapestet, ami napi 24 órában folyamatosan játszik, méghozzá minőségi rockzenét. Azért is csináltuk, mert tele lett a tökünk, hogy mindenféle szart rocknak neveznek és azt próbálják meg eladni. A fesztiválszervezőkkel pedig az a problémám, hogy nem vagyok hajlandó azért elmenni, hogy amit rajtunk spórolnak, azt majd egy harmadrangú olasz zenekar útiköltségére költsék. Inkább akkor elmegyünk egy faluba, városba, ahol ott van pár ezer ember, magyarok közt vagyunk, zenélhetünk több órát… Úgyhogy néhány fesztiválra nem megyünk. De augusztus 10-én játszunk Fonyódon, utána a Felvidéken, Erdélyben és még vagy 30 időpont le van kötve az évre.
 
 
Jövőre lesz 50 éves a P. Mobil. Vannak már tervek?
 
Bebaszna, ha nem volnának terveim! Októberben jelenik meg a Kaptafa 2. része, a Csiriz és a jubileumra tervezünk egy új nagylemezt is, aminek Aranylakodalom lesz a címe. 50 éve vettük feleségül a közönséget.
 
 
Te azért végigélted a hazai rockkultúra alakulását, szerinted jelenleg milyen irányba tartunk? Foglalkoztat ez még téged?
 
Hogyne, naprakész vagyok! Mondjuk az kurvára nem érdekel, hogy ki van a MAHASZ-lista 3. helyén. Azok a bandák, akiket futtatnak a rádiók… hát, a 60-as években a táncdalfesztiválokon progresszívebb szövegek voltak. Ezek tinglitangli ótvar zenék, csak a parasztvakítás megy. De nagyon szeretem a fiatalok közül az Ozone Mamát, az Asphalt Horsement, vagy a Turbót, akik egy egész más felfogásban dolgozták fel a Lámpagyár című számunkat, nagyon jó lett. Annak idején pedig, a 60-as években az egy isteni állapot volt…
 
 
A Mobil pedig teljesen működőképesen éli a saját, önálló életét.
 
Persze. A P. Mobil 49 éves története tudod olyan, mint a sok madárszar, ami összeáll a guanóban: jó vastag. Minket nem a média csinált meg, hanem a saját közönségünk tart el, aki kiválasztott a zene, a szöveg, az előadás, a hangulat miatt. Nekünk nap mint nap tennünk kell ezért. Mi elsősorban a saját dolgunkkal foglalkozunk. A budapesti koncertre sem jönnek sztárvendégek, viszont lesz 2 óra rockzene.
 
 
Császár Gergő