Zanzibar interjú

Zanzibar interjú

A Zanzibar legújabb lemeze már a MOL kutakon, legfrissebb videójuk pedig a youtube-on. Február 18-án Kowalsky-val mutatják be az anyagot az Akváriumban.

Nagy Gábor gitárossal diskuráltunk.

Az új lemezetek címe az, hogy Mindent lehet, mindent szabad. Azért ez elég nagy kijelentés ahhoz képest, hogy a "rendőrsztori" ott lebeg a fejetek felett. Tényleg mindent szabad?

A rendőrsztorin már rég túl vagyunk… Rita valójában kb. 2 hónapig volt rendőr, de hamar kiábrándult a dologból. A zenekar indulásakor jól hangzott ez az egész, de túl nagy jelentősége nincs. Az album címe a lemez egyik dalának a refrénje is egyben. A dalt még évekkel ezelőtt írtam és a szövege ábrándozás egy helyről, ahol az ember nincs korlátok közé szorítva, szabadon teheti azt, amit akar, persze ésszerű keretek között azért… :)

Ez az album a saját bevallásotok és a kritikák szerint is sokkal pozitívabb hangvételű, mint az eddigiek. A február 18-i lemezbemutató koncerteteken pedig ott lesz Kowalsky is, aki szintén ezt az irányt erősíti. Ez valamiféle koncepció volt vagy egyszerűen így érzitek mostanában magatokat?

A visszatérésem a zenekarba egyfajta újrakezdés volt, legalábbis számomra, de úgy vettem észre, a többiek számára is. Egyszerre volt nosztalgikus és frissítő élmény az egész, nem csoda a jó hangulat, ami a zenére és egyes szövegekre is hatással volt. Persze egy kis merengés, szomorúság vagy éppen düh azért fellelhető még itt-ott a dalokban.

Egy ideje csigázzátok a facebook oldalatokon a rajongóitokat egy új klippel. Ennyire maximalisták vagytok? Egyáltalán kitől származik az alapötlet, mikor kigondoltok egy videót egy adott dalhoz? Hogy kell elképzelni ezt a fajta tervezőmunkát nálatok?

A legnehezebb dolog ilyenkor az események kezdete. Kitalálni, hogy melyik dalból legyen klip. Ritkán persze előfordul, hogy egyértelmű mindenki számára, hogy mi a legerősebb dal, de inkább az a helyzet, hogy mindenkinek más a kedvence a lemezről. Ha a dal ki van választva, van egy kis fantáziálás a klipről, de mint sok más dologgal, ezzel is úgy vagyunk, hogy jobb szakemberekre bízni a feladatot. A legutóbbi klipnél mi Damokos Attilát választottuk rendezőnek, aki többek között a Belau és a legutóbbi Ivan and the Parazol klipeket is készítette. Ja, és persze maximalisták vagyunk. :)

Megváltatok korábbi kiadótoktól, a zenekar több mint 15 éves, és túl vagytok már egy pár éves szüneten, majd tagcseréken is. Mi az, ami miatt úgy gondoljátok, hogy a Zanzibarnak mégis tovább kell működnie?

Szünet nem volt, csak egy kis eltűnés, vagy inkább hívjuk takaréklángnak. A válasz egyébként roppant egyszerű: nagyon szeretünk zenélni. Koncertezni, dalokat írni és mindent, ami ezzel jár. Egy idő után a zenészség életformává válik, amiből az ember nem szeretne kimászni, mert a legjobb dolog a világon! :)

Létrehoztál egy stúdiót. Vannak ígéretes tehetségek, akikkel itt együtt dolgozol?

Valójában ez egy kis házistúdió, de azért sok minden el tud készülni nálam. Az ember rendszeresen belebotlik tehetséges alkotókba, előadókba, ami már csak azért is jó, mert sokkal izgalmasabb és élvezetesebb dolog velük dolgozni, mint olyanokkal, akiknek semmi köze nincs a témához. :) Tényleg vannak hihetetlen jó kezdő énekesek, eredeti hangszeresek, akik inspirálják az embert.

Lemmyről és Bowie-ról is megemlékeztetek az oldalatokon. Mit jelentenek ők nektek, és mit jelentettek ők a világnak? Mi a véleményed Bowie hatásos kilépőjéről, a Black Star lemezről?

Mindketten nagy példaképek, személyük az eredetiséget, kitartást és úgy általában a rockzene megszületését, majd legdicsőbb korszakát jelentik számunkra. Ha a Black Star-ra gondolok, az jut eszembe, ami Bowie-ról általában, az új utak keresése, a minőség, az átlagosnál mélyebb közelítés, a sablonos megoldások kerülése.

Mik a terveitek a lemezbemutató után? Számíthatunk arra, hogy a Zanzibar ott lesz minden jelentősebb fesztiválon a nyáron?

Ezerrel folytatódik a koncertezés, reméljük minél több fesztiválra eljutunk, a szervezőmunka most folyik, a fejlemények pedig követhetők a honlapunkon és a facebook oldalunkon.

A kezdetekben a Venus-szal turnéztatok, ami eléggé telitalálat volt akkoriban. Láttok most olyan zenekart, zenekarokat, akikkel ilyen értelemben tudnátok együtt mozogni, és közösen meghatározni magatokat? Vagy ennél azért már súlyosabb a Zanzibar brand?

Nem tudom mennyire súlyos a Zanzibar brand, de az biztos, hogy az év folyamán lesz néhány közös koncertünk a Kowalsky meg a Vegával és biztos jó pár más zenekarral is összefutunk majd. Személy szerint imádok néhány új fiatal zenekart, mint például a Headbangs és a Junkie Jack Flash. Lenyűgöző a a dinamizmus és energia, ami a fellépéseikből árad.