24 éve halt meg Miles Davis

24 éve halt meg Miles Davis

A jazzrock atyja ezen a napon hunyt el 1991-ben.

Miles Davis a földkeregség legnagyobb jazz ikonja, közel sem csak egy trombitás, ő az, aki nélkül a jazz ma nem olyan lenne, ahogy ismerjük. Mint egy kaméleon, úgy volt képes élen járni a műfaj irányzataiban, s számtalan ma is élő, ünnepelt muzsikus nőtte ki magát az ő zenekarából. 

Miles 13 évesen kapta meg első trombitáját, s rá öt évre már Charlie Parkerrel és Dizzie Gillespie-vel állt egy színpadon, St. Louis-ban. Ez elég motiváció volt arra, hogy New York-ba költözzön, és megalapozza pályáját. Ott aztán belevetette magát a jazz-be, hiába hagyta ott a Juillard Zeneiskolát, szép lassan a korszak legtöbb említésre méltó zenekarában sikerült megfordulnia. Huszonpár évesen már elmondhatja magáról, új műfajt teremtett, a cool jazz-t, Gil Evans-szel az oldalán. 

Első saját zenekarában már ott vannak az általa nagyra tartott, a szakma által akkor még kevésbé megbecsült, fiatal zenészek: John Coltrane és Paul Chambers. Az ő nevük fémjelzi a Milestones és a legendás, ugyancsak műfajteremtő Kind of Blue lemezt. 

A hatvanas években szintén felrázta a jazz életet, folyamatosan újraszervezte zenekarát, melyben Wayne Shorter, Herbie Hancock és Chick Korea is megfordult. Új műfaj a freebop, s már készülődik a fúziós zene. Korszakalkotó lemeznek számít az In A Silent Way, melyet Joe Zawinul és John McLaughlin tesz még különlegesebbé. 

Ezt követte egy teljesen absztrakt lemez, a Bitches Brew, mely azért ennek ellenére aranylemez lett. Némi kísérletezés után aztán Miles eltűnik egy időre. Az ok: heroin- és gyógyszerfüggőség, kiábrándultság az őt állandóan kritizáló jazz szakmából. 

A nyolcvanas évek nagy zenésztársai között ott van Marcus Miller és John Scofield, a korszak nagy albuma pedig a Tutu, mely Grammy-díjat nyert. 

 

MaryMoss