Nemzetközi Jazznap a Müpában

Nemzetközi Jazznap a Müpában

Hajdu Klára Quartet, Káel Norbert Jazzical Trio, Syrius Legacy

Az UNESCO 2012-ben beiktatta jeles napjai közé a Nemzetközi Jazznapot, amelyet 2014 óta széles körű szakmai kezdeményezés nyomán a legtöbb jelentős hazai, jazzt játszó hely ingyenesen látogatható koncertkavalkáddal ünnepel. A Művészetek Palotája második alkalommal csatlakozik az esemény hazai rendezvénysorozatához, és kínál fellépési lehetőséget három olyan jazzprodukciónak, amelyet a legígéretesebb fiatal, de már többször bizonyított muzsikusok alkotnak.

A Hajdu Klára Quartet garantáltan megadja a jó hangulatú felütést az ünnephez. A 2008 tavaszán alakult négyes jelenlegi felállása 2012 óta működik: a zongoránál Neumann Balázs ül, a bőgőt Soós Márton kezeli, és Hoff Marcell dobol. A standardek mellett saját szerzemények, pop- és népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Káel Norbert zongorista Jazzical Triója azt mutatja be, hogyan szövődhet egybe a jazz és a klasszikus zene. Az Orbán Györggyel és Pecek Lakatos Andrással teljes trió az Egyesült Államokat is megjárt zongorista egyéni elképzeléseiről tanúskodó szerzeményeiben közismert klasszikus zenedarabok csendülnek fel jazzes érzettel átlényegítve.

A nap zárásaként a Syrius Legacy idézi fel a jelenkor ízlésének megfelelő hangszerelésekkel az egykori legendás jazz-rock csapat számait. A Syrius frontembere, Ráduly Mihály hetvenedik születésnapjára verbuválódott kvintettben Vidákovich Izsák tenorszaxofonon és fuvolán, Ludányi Tamás alt- és szopránszaxofonon, Szebényi Dániel billentyűkön, Fonay Tibor basszusgitáron, Benkó Ákos pedig dobokon működik közre. Szebényi és Benkó hangszerein kívül hangszálait is beveti.