Dead Letters

Dead Letters

The Rasmus // október 18 // Barba Negra

A finnországi The Rasmus tavalyi hajós bulija után idén október 18-án ismét visszatér Budapestre, hogy ezúttal - szintén az A38 Hajó szervezésében, de immáron már - a Barba Negra Music Clubban játssza újra még nagyobb közönség előtt a mérföldkőnek számító Dead Letters albumának egész anyagát.
 
A finn srácok középiskolás korukban, 1994-ben alapították a bandát és eleinte olyan helyeken játszottak, mint a karácsonyi sulibuli. Az viszont kevésbé megszokott, hogy a formáció tagsága alig változott fennállásuk óta. Lauri Ylönen énekes/szövegíró, Eero Heinonen basszusgitáros, Pauli Rantasalmi gitáros és Jarno Lahti dobos indították a zenekart. 1995-ben a dobosuk elhagyta a bandát és helyét Janne Heiskanen vette át, aztán még ugyanebben az évben megjelent első kislemezük, a 1st, olyan jól ismert számokkal, mint a Funky Jam, Myself, Frog, Rakkauslaulu. Az első sikeres kislemezt 1996-ban követe még két másik – a 2nd és a 3rd –, közben megszületett a zenekar szerződése a Warner Music Finlanddel. Így debütáló nagylemezük, a Peep már a kiadó támogatásában jelent meg.
A következő évben a zenekar átvehette az EMMA díjat (ami a finn Grammy-díjnak felel meg), az év felfedezettjeként. A hirtelen siker után Lauri és Pauli úgy döntöttek, otthagyják a középiskolát, hogy igazán a zenére tudjanak koncentrálni. Az elsőre drasztikusnak tűnő döntésnek azonban meg lett az eredménye: 1997-ben megjelent második nagylemezük is, a Playboys. A következő évben világot látott harmadik sorlemez, a Hell of a Tester jelentősége főként abban volt, hogy a banda a funkos stílustól a könnyű rock felé fordult.
 
Az album legsikeresebb száma a Liquid, ami bekerült az északi MTV top 40 legjobbjai közé, a videoklip több díjat is nyert és az év legjobb számának választották meg. A harmadik album sikerei után dobosuk, Janne Heiskanen úgy döntött, hogy nem folytatja tovább a zenélést, így a zenekar 1999-ben majdnem feloszlott. Végül azonban felkérték helyére Aki Hakalat. Az új tag felvétele után nem sokkal, a 2000-es évek elején megváltoztatták a zenekar nevét az eredeti Rasmusról „The Rasmus”-ra. Még ebben az évben a The Cardigans menedzsere javasolta a svéd Playground Music kiadó vezetőjének, hogy nézze meg a zenekart Helsinkiben. Lars Tengroth egyből beleszeretett a zenéjükbe, ami remek kiugrási lehetőséget jelentett a nemzetközi piacra is Finnország után.
 
Svédországban nekiláttak a következő lemezüknek, ekkor hagyták maguk mögött végleg a funkot és kezdtek el kísérletezni a pop-rockkal. Végül 2001 novemberében debütáltak is a Playground Musicnál: az Into már több európai országba is eljutott.
 
Ezután a 2003 márciusában megjelent Dead Letters a zenekar ötödik stúdióalbuma volt és ez hozta meg a világhírnevet a Rasmus számára. Több mint 2 millió példány, 8 arany és 6 platina, ez jelentette az igazi áttörést. Az album legkiemelkedőbb száma az In the Shadows hihetetlen mennyiségű díjat vitt el Európa-szerte, megnyerték a 2003-as MTV Music Awards legjobb északi fellépőjének járó díjat és mellé még öt különböző kategóriában a finn EMMA-t. Mindemellett az év felfedezettjének járó ECHO-díjat és a következő év MTV Russian Music Awards legjobb nemzetközi előadójának járó elismerést is. A hihetetlen sikert több nemzetközi koncert követte. A turnézás közben koncertfilmet is forgattak.
 
Aki eddig nem ismerte annyira a zenekar történetét talán furcsállotta, hogy egy tizenöt éve megjelent lemezzel miért turnéznak újra. Az album egy igazi zenetörténeti fogódzópont, amihez a banda nem csak nosztalgiából tér vissza azok kedvéért, akik eddig is ismerték, hanem hogy nyomatékosítsák jelentőségét egy új generációban is.
 
A szerencsések tavaly is láthatták a The Rasmust, ugyanis a Dark Matters Tour megjárta az A38 fedélzetét is.
A hajó befogadóképessége azonban nem bizonyult megfelelőnek egy ilyen sokakat megmozgató zenekar fellépéséhez. Így – bár eredetileg idén is ugyanazon a helyszínen játszottak volna –, a szervezők úgy döntöttek, hogy a Barba Negra Music Clubba helyezik át a koncertet. Így október 18-án a prágai Eddie Stolilow vendégeskedése után újra megszólalhatnak a dalok a 2003-as sikeralbumról talán az eddigi legnagyobb hazai közönség előtt.
 
Mostani turnéját a zenekar szeptember 30-án kezdte, Budapest a 13. állomás és várhatóan november 23-án, Peruban a Vivo El Rock Festivalon zárul majd.
 
Talán nem merészség kijelenteni, hogy egy daluk se múlta felül a rádiók által is rongyosra játszott In the Shadowst, a zenekar a folyamatos turnék mellett azonban új lemezen dolgozott, és ennek eredményeképpen jelent meg 2017 őszén a Dark Matters, most pedig ismét visszatérnek a skandináv gyökereikhez és a melankolikus, dark rockos dallamokból született igazán meglepő rádióbarát zenékhez.
 

Helyszín