15 éves a Gödör Klub - Születésnapi fesztivál

15 éves a Gödör Klub - Születésnapi fesztivál

A Gödör Klubban – még az Erzsébet téren – az első gitárhang 2002. októberében szólalt meg. Azóta sok minden történt, a Gödör Klub rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, de létezik és most születésnapi mulatságra hívja a közönségét!

A Gödör Klub szervezői igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy legyen benne minden, ami a Gödör Klub: kiállítás, irodalom, koncertek, kortárs tánc és színház. A nyitó napon, október 26-án, csütörtökön 20.00-tól a Kaláka együttes verskoncertje. Utána újraindul a Gödörben nagy sikerrel, hosszú évekig működő táncház, innentől kezdve minden hónapban kétszer, csütörtökönként Belvárosi Táncház néven várja a táncházra vágyó közönséget. Hiánypótló táncházról van szó, mivel az apró folkkocsmák és a művelődési házak néptánc tanfolyamai mellett eddig hiányzott a belvárosi kulturális életből egy igazi, nagyszabású táncház. A táncház szakmai vezetője Tárkány-Kovács Bálint Junior Prima díjas népzenész. A táncház házigazdái Fundák Kristóf és felesége Fundák-Kaszai Lili, Felszállott a páva győztes néptáncművészek, táncoktatók.  Muzsikál az Emerton-díjas, idén 25 éves Fonó zenekar, Agócs Gergellyel és Pál István „Szalonnával” az élen. A moldvai csángó talpalávalót a PásztorHóra zenekar húzza, Bergics András és Szlama László vezetésével. Az est házigazda néptáncegyüttese az Angyalföldi Vadrózsák.
A nap 18.00-kor irodalmi programmal kezdődik. Ajánlom a könyvedet: Nagy Gabriella íróval Üvegház című könyvéről és készülő regényéről Csontos Erika irodalomkritikus beszélget. Sorozatszerkesztő, házigazda: Bárdos Deák Ági. /Spicc stúdió/
 
Október 27-én, pénteken 18.00-kor a Beugrik csak nem esik le című kiállítás záróeseménye lesz. A kiállításon Gajzágó Donáta és Kovács Lola, valamint Kovács Tamás  installáció, festmény, print, grafika, mozgókép munkái láthatók. A záróeseményen a DJ Wind zenél.  /Spicc stúdió/
 
A Gödör Klubot 15 évvel ezelőtt a Sziámi koncertje nyitotta meg. Ezért (is) az éppen új nagylemezén dolgozó Müller Péter Sziámi AndFriends együttes koncertje lesz ennek a napnak az egyik fő attrakciója 21.00-tól.  A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar derűsen és merészen termékeny, innovatív, ugyanakkor szigorúan és lazán hagyományőrző alkotócsoport. Mint neve is mutatja, kipróbált baráti társaság, amely egyenként és együtt is megjárta a szocializmus és a posztkapitalizmus legjobb tűrt és tiltott formációit. Ebből következően ők azok, akik folyamatosan karbantartják az URH, a Kontroll-Csoport, a Sziámi, a korai Európa Kiadó és néhány más fontos, megszűnt vagy ritkán létező formáció fontos dalait. Ezek a számok meghökkentő/természetes módon ma újra ugyanúgy - ha nem erősebben - hatnak, mint megszületésük pillanatában. Az egykori rajongótábor még (koncert)járóképes reprezentánsait a gyerekek és unokák generációja egyre bővülő számban egészíti ki a koncerteken, a fiatalok is kívülről fújják, amit belülről a magukénak éreznek. Közben sorra születtek a figyelemre méltó, idén őszre remélhetőleg a harmadik CD-t is megtöltő, de egyenként is fontos saját új szerzemények, melyek közül a Szeretni még idén döbbenetes sikert hozott: ez lett minden idők itthon legtöbbször (123 módon) feldolgozott magyar dala, amelyet lefordítottak lovári és szinto cigány nyelvre valamint jiddisre és angolra is. A Müller Péter Sziámi AndFriends jelenleg a hamarosan megjelenő új albumon  (Ne vess magadra!) dolgozik, ezen a koncerten már ezekből a dalokból is ízelítőt adnak.
 
Az est második, nem kevésbé fontos fellépője a Korai Öröm zenekar lesz, akik a Gödör születésnapjára egy különleges, retrospektív koncerttel készülnek: 1995-től  kezdődően a legjobb szerzeményeiket veszik elő. Ezen a koncerten a zenekar ígérete szerint a szokásos lenyűgöző vizuálhoz  olyan dalok társulnak majd, amelyeket a Korai Öröm csak nagyon ritkán, vagy már nagyon régen adott elő. A két koncert között Grecsó Zoltán: Vizes című performansza látható.
 
Október 28-án, szombaton 21.00-tól időutazásra invitálják a közönséget, a ’80-as évek underground zenéivel. Legendás zenekarok dalai elevenednek meg: A Kontroll Csoport dalait az Ági és Fiúk az eredeti Kontroll tagok közreműködésével adja elő. A Balaton együttes hazánk egyik legautentikusabb, ma is működő underground zenekara. Víg Mihály, a zenekar vezetője, dalszerzője idén 60 éves. Az A.E. Bizottság dalait az ef Zámbó Happy Dead Band kelti életre. A Gödör Klubban ennek a zenei világnak nagyon erős hagyománya van, és ezt a hagyományt fontosnak tartják és őrzik. 
 
Október 29-én, vasárnap 19:00-tól Platón:Szókratész védőbeszéde - Jordán Tamás előadásában.
Steve Jobs : "Minden technológiámat odaadnám egy Szókratésszel töltött délutánért."
A mai, hétköznapi öltözetben elmondott beszéd, amelynek bírái, az athéni bírák maguk a nézők, egy olyan erkölcsi normát kíván felmutatni, mely kiveszőben van. Helytállásról van szó, az “ügyekhez” való ragaszkodásról, arról, hogy az “erény és igazságosság” fontosabb, mint a pénz.
 
További információk: www.godorklub.hu

Helyszín