2017-ben is megrendezésre kerül a Fekete Zaj

2017-ben is megrendezésre kerül a Fekete Zaj

A magyar zenei élet egyik legigényesebb fesztiválja – amely nem csak a “közönség”, hanem a szakmabeliek kedvence is

A Fekete Zaj ismét megrendezésre kerül, most a Dürer Kertben, december 29-én. Varga Balázzsal, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk. 
 
 
Nagyon sokféle előadó fordul meg nálatok. Mi a koncepciótok, mi alapján választjátok ki a zenekarokat, akiket meghívtok a Fekete Zajra?
 
Kísérletezünk a műfajokkal és szeretjük, ha a fellépőink is feszegetik a saját stílusuk határait. 
 
Szerinted mi ezekben a zenekarokban a közös kapocs? 
 
Ellenkultúrát képviselnek, gyakran egy kicsit a sötétebb oldalról közelítik meg a zenélést. Azokat a fellépőinket különösen szeretem, akik megnézik a többi zenekart is, lelkesednek, közös projektekbe kezdenek más bandákkal. Egy ilyen underground rendezvényen nem szerencsés a széthúzás, de néha nálunk is vannak cicaharcok.
 
Volt egy hosszabb szünet a Fekete Zaj életében, ami sokakat mélyen érintett, hiszen hiánypótló kezdeményezés ez itthon.
 
A Zajt amiatt kellett anno abbahagynunk, mert egyesületként szerveztük, és így nem tudtunk foglalkozni a vendéglátással. Még a szponzorpénzünk is a helyi büféshez futott be, aki pedig jól lenyúlta azt, és hónapokig mentem utána, mire kifizette, és közben hallgattam, hogy ő fenyegetőzik. Ebben a légkörben nem szerettünk volna visszamenni. Viszont jött a rajongói szervezésű Fekete Zaj Osztálykirándulás (négy alkalommal), akik azért kezdtek bele ebbe a minifesztiválba, hogy életben tartsák a nevet. Ha egyszer lesz lehetőség egy szabadtéri fesztivál szervezésére, akkor ők mindenképpen kapni fognak egy színpadot, hihetetlen jó arcok.
 
Te személyesen melyik koncertet várod a legjobban? 
 
Nagyon bejön az I.O.N. új felállása és hangzása, a Berlinből érkező Chis Imlert pedig pár hónapja láttam egy orosz fesztiválon, és azonnal megvett. Egyszemélyes koncert lesz, dobolás, kütyük, krautrock hangzás és őrült kinézet. Az Anima Sound System kapcsán is sokan kérdezték, hogy mit keres ez a zenekar a Zajon, de Prieger Zsolt elmondása szerint az új lemezre építő koncertjük megmutatja a zenekar sötétebb, iparibb oldalát. Amikor megegyeztünk a koncertről, végig a Laibach és hasonló bandák kerültek szóba. Legszívesebben az összes koncertet végignézném, de valószínűleg zenekaronként 1-2 szám jut majd.
 
Solti Hanna
 

Helyszín