Ablak nyílik a világra!

Ablak nyílik a világra!

World Press Photo, 09.19. - 10.23., Magyar Nemzeti Múzeum

A WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁS világméretű turnéjával szeptember 19. és 23. között Budapestre érkezik a Nemzeti Múzeumba. Ismét megcsodálhatjuk a világszerte több mint 100 városban bemutatott válogatást, amely immáron 42. éve szerves része a budapesti művészeti életnek.
 
A gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén két kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett a nemzetközi karriert felmutató Borsi Flóra szürreális képeit is megtekinthetik az ide látogatók. 2019-ben 4738 fotográfus 129 országból 78 801 fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21-tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta. Az elismert fotográfusok között magyar alkotót is találunk: Máté Bence másodszor nyert díjat „Természet” kategóriában, és ez csupán egy a nyolc kategória közül, melyben nevezni lehetett.
 
A World Press Photo a Nemzeti Múzeumban az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül nyit idén is teret a világra. Ez az 1955-ben alapított globális platform megbízhatóan a vizuális újságírás és történetmesélés útján kapcsolja össze a sajtófotó műfaját a közönséggel. A World Press Photo kiállítás nonprofit szervezete a WPP Foundation, melynek székhelye Amszterdamban található. Éves fotópályázatuk immáron a világ egyik legrangosabb fotós eseménnyé nőtte ki magát. Az amszterdami fesztiválon – a díjkiosztó ünnepség keretei között – fontos szakmai találkozóknak és előadásoknak adnak otthont. Pályázata díjazza a vizuális újságírás és a digitális történetmesélés legjobbjait.
 
A World Press Photo budapesti tárlatát tavaly több mint 45 000 látogató tekintette meg egy hónap alatt, így lett a budapesti tárlat a második leglátogatottabb a több mint 100 város közül. A kiállított művek célja, hogy olyan történeteket mutasson be, amelyek megállítják az embereket, empátiára és gondolkodásra késztetik. Ám a két kísérő programot is tartsuk szem előtt, ugyanis Borsi Flóra 26 éves kora ellenére már számos nemzetközi elismerést tudhat maga mögött. Nagyszerű technikával manipulál fotókat. Úgy írnak róla, mint „a lány, aki bármivé tudja alakítani önmagát”. Képein keveredik valóság a fantáziával. Fotói tökéletes ellentéte a World Press Photo nyers, tényszerű riportképeinek. Vetített képes előadása október 17-én tekinthető meg a díszteremben. A Digitális Story Telling pedig egy folyamatos mozi élményt nyújt dokumentarista filmjeivel.