Adventi varázslat Óbudán

Adventi varázslat Óbudán

Interjú dr. Kiss Lászlóval, Óbuda polgármesterével

Óbuda Fő tere a macskakövekkel mindennap olyan, mintha egy meséből csöppent volna a folyton zsongó Budapestre, ez pedig különösen igaz a téli időszakban, amikor elkezdődik az Óbudai Advent. Ilyenkor a tér karácsonyi fényekbe öltözik és megtelik az ünnep illataival és hangjaival. Óbuda idén is egy színes rendezvénysorozattal készül a karácsonyra, november 30. és december 23. között egy sereg program közül válogathatunk.
 
Budapest leghangulatosabb karácsonyi forgataga minden évben az Óbudai Advent, ahol a Szentlélek tér macskaköveitől kezdődik az ámulat a kirakodók sorával, a nyüzsgő Fő tér felé haladva elámulhatunk a századfordulós körhinta szépségén, majd magunkba szívhatjuk a finom forralt bor és ételek illatát a Gasztrosétányon. A programok java és a vasárnaponkénti hagyományos gyertyagyújtás pedig a Fő téren kap helyet. Itt található Óbuda két ingyenes jégpályája közül az egyik is, ahol mindennap, egészen este 10-ig várják a csúszni vágyókat.
 
A Fő téri színpadon hétvégente ingyenes koncertek, gyerekműsorok hangolnak az ünnepekre. Az első hétvégén például a Szent Efrém Férfikar és a Fonó zenekar lép fel, de itt játszik majd a Nana Vortex, a Guča Partyzans Brass Band, a M.É.Z., a Misztrál és a Muzsikás együttes, fellép Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Makám, Takáts Eszter és zenekara, Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat. Branka, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Belvárosi Betyárok és a Kaláka is Szabad-e bejönni Betlehembe? műsorával. A gyerekeknek játszik majd többek között Szalóki Ági, Gryllus Vilmos, a Kiskalász Zenekar és az Eszter-lánc mesezenekar, de a karácsonyfánál bábjáték és mesélés is várja az aprónépet.
 
Ha elvegyülünk a vásári forgatagban, ebben az évben is remek karácsonyi ajándékokat gyűjthetünk be szeretteinknek. Igazi kézzel készült vásárfiák közül válogathatunk majd: lesznek többek között míves ékszerek, kerámiák, illatozó levendulatermékek, kézműves gyertyák, népi hangszerek, fából készült ajándéktárgyak, adventi asztaldíszek és koszorúk. A finomságok között is érdemes lesz körülnézni, hiszen chili, méz, édességek, házi lekvárok, tökmagolaj, szarvasgomba és fűszerkülönlegességek sorakoznak hívogatóan.
 
És ha már az ételeknél tartunk, idén sem lehet csak úgy elmenni a Gasztrosétány illatai mellett. A klasszikus forralt bor mellett harapnivaló is akad majd bőven: szürkemarha- és szarvasburger, bajor és sváb kolbász, tócsni, különféle lepények, kenyérlángos, vegán ételek, hungarikumok, alpesi és hazai sajtok kínálják majd magukat a korgó gyomornak, az édesszájúak pedig különleges ízű kürtőskalácsot vagy a spanyolok churossát is megízlelhetik.  Persze, a hagyományos karácsonyi ízeket sem kell majd hiányolni, a forralt bor mellett lesz puncs, sült gesztenye és finom sütemények is.
 
 
 
Milyen programokra számíthatunk a 2019-es óbudai adventen?
Hagyományainkhoz híven idén is változatos programokkal kedveskedünk a III. kerületieknek és az idelátogatóknak. A Fő téren felállított színpadon sokszínű zenei programsorozat garantálja a jó hangulatot, a muzsikakedvelők a kerületi iskolák kórusainak műsoraiból, népzenei, jazz- és világzenei koncertekből válogathatnak.
A karácsonyi kézműves vásárból meglephetik magunkat vagy szeretteiket valamilyen kedves ajándékkal, ha megéheztek a gasztrosétány bőséges ételkínálatából válogathatnak. A különleges húsételek mellett, mint például a szürkemarha- és szarvasburger, lesznek vegán ételek is. A hagyományos téli forró italok illatukkal és ízükkel is csábítanak.
 
A mozgásra vágyókat idén is két helyszínen – a Fő téren és a Csobánka téren – várjuk ingyenes korcsolyapályával, ahol tanulásra és kölcsönzésre egyaránt lehetőség lesz.
 
Milyen korosztálynak ajánlott az Advent Óbudán programsorozat?
Biztos vagyok benne, hogy óvodástól egyetemistáig, fiatal családosoktól a szépkorúakig mindenki megtalálja a kedvére valót. Emellett a kerületi kulturális központok, múzeumok is rengeteg értékes rendezvénnyel készülnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt…
 
Miért érdemes ellátogatni Óbudára az adventi időszakban?
A már említett szórakoztató, ünnepekhez kapcsolódó gazdag programok mellett természetesen a vásár hangulatáért, melyet a páratlanul szép díszvilágítás tesz teljessé. A kerületi kávézók és éttermek is kedvezményekkel várják az idelátogatókat, így azoknak is ajánlom az óbudai adventi vásárt, akik ritkán fordulnak meg nálunk.
 
Mit jelent a városvezetés számára az advent és az ünnepek?
Az advent a karácsony eljövetelére való várakozás időszaka, ezért a vidámság mellett a lelki felkészülés ideje is. Az Advent Óbudán rendezvénysorozatnak évek óta hangsúlyos eleme az adventi adománygyűjtés, melyet idén a Magyar Hospice Alapítvány javára indítunk. Az ünnep szellemét mi sem idézi meg jobban, mint az alapítvány munkája: a szenvedők, elesettek mellett állás, a méltó emberi élet megteremtése a betegségben is, a másikról való gondoskodás. Ezúton kérek mindenkit, aki teheti, hogy adományával segítse az Alapítvány munkáját.