Balaton Piknik

Balaton Piknik

Interjú Lobenwein Norberttel, a MOL Nagyon Balaton alapítójával

Az idei év mondható talán az eddigi legjobb évnek a fesztiválozók számára, ugyanis a bulikkal és koncertekkel teli nyarat most elég lesz szeptemberben elbúcsúztatniuk a BALATON PIKNIK programjainak köszönhetően.
A szeptember 13-án és 14-én megrendezésre kerülő minifesztivál a tavalyi óriási sikeren felbuzdúlva idén már kétnaposra bővült, méghozzá világsztárok egész sorát felvonultatva. A piknik színpadán olyan nevek kaptak helyet mint Róisín Murphy, a Morcheeba, José González, Nicola Conte & Spiritual Galaxy, Bebel Gilberto, Gilles Peterson és a Nubiyan Twist. Ám, ne feledkezzünk el a Balaton Piknik másik fontos pontjáról sem, amely nem más, mint a gasztronómia.
 
 
Évről évre egyre több embert látni a hazai fesztiválokon, és érezhetően egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű programokra. Ez adta az ötletet a Balaton Piknikhez is?
 
Önmagában csak az, hogy sokan járnak manapság fesztiválozni, számomra-számunkra már kevés lenne ihletőerőnek, hiszen júniustól augusztus végéig 5 nagyfesztivált szervezünk, nem cél ezt a számot növelni. A Balaton Piknik sok szempontból kilóg a sorból. Nem is szeretném fesztiválnak nevezni, hiszen nem lehet a helyszínen sátrazni, éjfélig tartanak a programok, és zeneileg is más kört szólít meg, mint a többiek. Szeretnénk ebben a műfajban is valami jót, izgalmasat létrehozni. Az ihletőerő leginkább a Balaton és ez a csodás helyszín.
 
Idén már nem egy-, hanem kétnapos a Piknik. Sőt, új időpontot is kapott: szeptember 13-tól 14-ig lesz látogatható a rendezvény. A legtöbb fesztiválozónak és fiatalnak a STRAND és a Be My Lake jelenti a fesztiválszezon lezárását, ami minden évben augusztus végén szokott lenni. A Piknik időpontjával azonban adtok még lehetőséget az igazi nyárbúcsúztatásra. Ez tudatos volt?
 
Igen, bár nem veszélytelen. Amióta működtetjük a MOL Nagyon Balaton sorozatot, látom, hogy egymást érik a jobbnál jobb események errefelé és azt is látom, hogy augusztus végén a legtöbben még mindig lehúzzák a rolót, miközben sokszor még október elején is engedné az időjárás, hogy megteljen a tó környéke. Most erre teszünk kísérletet.
 
A Piknik szinte még „újszülöttnek” számít, hiszen ez a második alkalom, hogy megrendezésre kerül. Ilyen nagy volt a sikere tavaly? 
 
A 2018-as bevezető év volt, a Kruder & Dorfmeister páros lépett színpadra. Bár volt néhány gyerekbetegsége a programnak – elsősorban a vendéglátás –, a közönség, a fellépők és mi is úgy mentünk haza, hogy ilyen helyen még nem volt bulink, ezt folytatni kell. Eléggé fullosra pumpáltuk fel az idei programot, és változott az időpont is. Bízom benne, hogy szeretni fogja, aki eljön. 
 
Neked mint a MOL Nagyon Balaton alapítójának, mennyire van jelen az  életedben a gasztronómia?
 
A csapatunk együttműködik a Balatoni Körrel és minden évben kitüntetjük és ajánljuk a közönségnek a Balaton 100 jó helyét. A legtöbbet már kipróbáltam, és jó pár helyre rendszeresen vissza is térünk a családommal, barátokkal. Mindig vannak új kedvencek.
 
Aki tavaly már járt a Pikniken az most nagyon meglepődhetett a jegyárak drasztikus emelkedésén, hiszen most ötszörös áron lehetett hozzájutni az elővételes napi jegyekhez. Készültök valami extrával a külföldi line-upon kívül vagy más oka van az emelkedésnek?
 
Tavaly mindössze egy dj-páros lépett színpadra, most naponta 4 zenekar és dj-k, leginkább olyanok, akik komoly fesztiválokon, klubokban lépnek fel. A legtöbbjük esetében egy önálló koncert is közel ilyen jegyárral működik. A jegyár meghatározásánál a fellépők és az infrastruktúra költségeivel kellett számolnunk, és persze azzal is, hogy a Balaton Piknik nem akar és nem is tud tömegrendezvény lenni. A helyszín mérete és a program hangulata se engedné ezt.
 
A Balaton Sound, a STRAND fesztivál és a B My Lake évről évre egyre sikeresebb. De azért valljuk be a Piknik egy kicsit másmilyen, hiszen alapvetően családiasabb, és a fellépők palettája is nagyon színes…
 
Szándékosan. Az említett fesztiválok mellett azért jó pár, más méretű, jellegű programot szervezünk. A Piknik is egy új színfolt az életünkben.
 
A teljes cikk a szeptemberi Rockstar Magazinban olvasható! Keresd országszerte az újságosoknál!