Budapestről indul világhódító útjára a World Urban Games!

Budapestről indul világhódító útjára a World Urban Games!

Szeptember 13. és 15. között

A 2020-as tokiói és a 2024-es párizsi olimpia legújabb sportágai és éremesélyes sportolói mutatkoznak be idén szeptember 13. és 15. között Budapesten, az első World Urban Gamesen, az utcai sportok világjátékán.
 
Azon túl, hogy az ingyenes sport- és zenei fesztiválon a látogatók a versenyprogram hat sportágában induló világklasszis urbánus sportolóknak szurkolhatnak, a Follow The Flow, a Hősök vagy a Cloud9+ koncertjét is élvezhetik a helyszínen. A gördeszkáját vagy BMX-ét senki se hagyja otthon, hiszen bárki próbára teheti saját tudását is a szuper pályákon!
 
Idén először rendezi meg a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) a World Urban Gamest (WUG), amelynek lebonyolítására 50 város jelentkezett. Barcelonát, Los Angelest és Tokiót is megelőzve Budapest programja bizonyult a legalkalmasabbnak, hogy egy új, elsősorban fiatalokhoz szóló világeseménynek házigazdája legyen. A versenyzők hatféle sportágban bizonyíthatnak: 3x3 kosárlabdában, BMX freestyle-ban, breaktáncban, parkourben, inline görkorcsolyában és repülő korong freestyle-ban. Emellett bemutatósportként a laser run és az evezős ergométer is helyet kap az urbánus sportok világjátékának programjában.
 
A 3x3 kosárlabda a világ egyik leghíresebb utcai sportja, amely versenyszerűen a 2010-es ifjúsági olimpiai játékokon debütált Szingapúrban, 2020-ban pedig a tokiói olimpián is a versenysportok közé kerül. A játék keretében 6 versenyző félpályán egy kosárpalánkra játszik. Szintén a 2020-as tokiói olimpián mutatkozik be a BMX freestyle. A versenyekre kialakított biciklik sajátossága a masszív váz, valamint a körbeforgatható kormány. A zsűri sajátos kritériumrendszer alapján pontozza a versenyzőket, a technikai tudást és kreativitást egyaránt értékelik. A breaktánc New York Bronx negyedéből indult a ’70-es években. Sportként először a 2018-as ifjúsági olimpiai játékokon, Buenos Airesben mutatkozott be, ahol olyan jól szerepelt, hogy ezt követően előterjesztették a sportot a 2024-es párizsi olimpiai játékokra. A repülő korong freestyle keretében látványos trükköket mutatnak be zenére a versenyzők, az akrobatikus elemekkel tűzdelt sportág hajlékonyságot és erős fizikumot kíván. A parkour lényege, hogy a sportoló minél gyorsabban, hatékonyan és minél kevesebb energiabefektetéssel jusson el az akadályokon keresztül egyik helyről a másikra. A zsűri a gyorsaság mellett a kreativitást és a látványt is pontozza. Az inline görkorcsolyában a versenyzők félcsöveken, funboxokon és az utca adottságainak változatosságát kihasználva mutathatják be a trükköket és tudásukat a zsűrinek görkorcsolyán gurulva.
 
Két újgenerációs bemutató sportág is lesz a háromnapos eseményen. Az egyik az evezős ergométer, melyet először 1872-ben készítettek, hogy a kajakosok, evezősök formában tartsák teljesítőképességüket a szárazföldön is. A másik a laser run, mely a Nemzetközi Öttusa Szövetség újítása. Ez az új sportág a 800 méteres síkfutást és a célba lövést ötvözi. Négyszer kell 10 méterről 5 találatot szerezni a céltáblákon, majd sikeres találatok esetén kezdheti meg a versenyző a futást.
 
A World Urban Games nemcsak egy világverseny, hanem egy ingyenesen látogatható, háromnapos sport- és zenei fesztivál, amely a fiatalok számára kínál lehetőséget, hogy testközelből drukkolhassanak az utcai sportok sztárjainak, és akár a saját tudásukat is összemérhessék a vendégek által is használható egységekben. Az egyes versenyszámok között nemzetközi és hazai zenei előadók színesítik az eseményt és teszik fesztiválhangulatúvá szeptember második hétvégéjét. A WUG szeptember 13-14-15-én várja az érdeklődőket Budapesten, a Nagyvásártelepnél, a Budapest Parkkal szemben.
 
Szeptember 13-án, pénteken Deniz, illetve a Follow the Flow koncertjére tombolhatnak az eseményre látogatók, míg másnap a Hősök és a Cloud9+ segít a versenyek utáni lazulásban. Vasárnap érkezik az AWS és a BSW, valamint a világsztár rapper, Talib Kweli. Érdemes a WUG Facebook- és Instagram-oldalát is követni, hiszen a világverseny szervezőcsapata még számos meglepetést és egyéb sztárfellépőt is ígér a rendezvényre. A gördeszkáját, körkoriját vagy éppen BMX-ét senki ne hagyja otthon! A fesztiválhangulat már útközben elkezdődhet annak, aki az ismert zenemegosztó felületen rákeresek az I belive in me című dalra, a WUG himnuszára Sena előadásában!