DÜRER PART

DÜRER PART

avagy underground öbölstrand a Lupán

Budapest tengerpartján, vagyis a Lupa-tó karibi hangulatot megidéző pálmafás partszakasza mellett egy másik egyedülálló dolog is elkezdődött: az Öbölstrandon megnyílt a Dürer Part! A fehér homokos Lupa Beach szomszédságában a 10 éves Dürer Kert kitelepült vízparti változata kicsivel emberibb léptékű kikapcsolódást kínál, és barátságos jegyárakkal, inkább kulturális oldalról közelíti meg a nyaralás fogalmát.
 
A részletekbe Nagy Zsolt ügyvezető avatott be minket.
 
Az egész úgy indult, hogy volt a Lupának egy elfeledettebb, elhanyagoltabb része, ennek okán jött az ötlet, hogy tök jó lenne valami kulturális színteret kialakítani a vízpartra, így jött képbe Zsolt és a Dürer, akik ezúton is köszönettel illetik Kovács Tamást, ugyanis tőle kapták a meghívást. A budakalászi Tó utcánál elfekvő Lupa nemrégiben – Gerendai Károlynak hála – teljesen újjászületve nyitotta meg kapuját, pontosabban már kapuit, ugyanis a Dürer Kert idei kitelepülése egy egészen új színt hozott a parti életbe. A 20 éves szerződéssel rendelkező Dürer Partnak az Öbölstrand ad otthont, ahol 5 helyszínen lehet élvezni a ki- vagy akár bekapcsolódás örömeit, különböző akusztikus előadásokkal, nappali DJ-kel, úszó színpaddal, család- és gyerekbarát programokkal, sporteseményekkel, ingyenes könyvkölcsönzővel, mindezt a teljes nyugalom szigetén, kiemelten ökotudatos megoldásokkal, kellemes környezetben. Az egyfajta „kultúrpartként” működő strandrész egyelőre a kísérletezős próbaévében üzemel – rengeteg, most még tervben lévő, de előbb-utóbb mindenképpen megvalósítandó ötlettel –, de csalódni senki sem fog, aki kilátogat a partszakaszra, főleg, ha ismeri és szereti a Dürer Kert eklektikus miliőjét, laza hangulatát és színes, különféle művészeti tevékenységekkel tűzdelt izgalmas programfelhozatalát.
 
A tiszta víz közelsége elengedhetetlenné teszi a különféle sportprogramok már funkcionáló opcióit és jövőbeli megvalósulását is: ilyen lesz az öbölátúszás, a kajak- és kenubérlés, és egyéb (vízi és vízparti) sportszerek, eszközök kölcsönzésnek lehetősége is tervben van. Valamint a Hello Wood – ami egy építészeket, designereket és képzőművészeket megszólító nemzetközi alkotóközösség – által szolgáltatott létesítménystruktúra is épült. Természetesen családbarát az egész hely, a legkisebbek számára is színes és sokféle alternatíva akad az elkülönített gyerekrészen. Fontos, hogy a strand teljes mértékben környezetbarát; fanapágyakkal, re-pohárral és vegán ételekkel is várnak a parton, ugyanis a Dürer Part is „Felelős Gasztrohős”, vagyis támogatja a fenntartható és egészséges étkezést, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokat és az egészségesebb életmódot. Ennek ellenére a húsevők sem fognak csalódni, ugyanis „klasszikusabb” grill- és strandételekkel is jól be lehet lakni, valamint akad egy igazán cool lehetőség is – pont úgy, mint a Dürer Kertben – a grill- és bográcsbérlés. Szóval fogod a baráti társaságot, kibérelsz egy sütögetőhelyet, és mehet is a pác! Ha pedig ottalvós bulit szeretnétek, a tóra néző kempingben telepített sátrak bérlésére is van lehetőség, továbbá az egyéni vadkemping is szóba jöhet, főleg, ha éppen valami izgi, akár szezonon kívüli esemény zajlik.
 
Odajutni sem bonyolult, mindenféle megközelítési mód szóba jöhet: a legkézenfekvőbb a Lupa saját, menetrend szerint közlekedő buszjárata, ami a belvárosból indul, és az útba eső forgalmas csomópontokon megállva viszi ki a látogatókat, de a közeli áruház ingyenes buszjárata is elkanyarodik a tóhoz. Aki HÉV-vel érkezik, azt a budakalászi megállótól elektromos kisbusszal szállítják át a strandok főbejáratához. A kerékpárosokat kerékpártárolókkal várják, valamint jó hír a számukra, hogy idén végre megvalósulni látszik a Lupa-tó mellett elhaladó nemzetközi kerékpárút felújítása is. Ha kocsival érkeznél, akkor Budapest felől a 11-es főúton Szentendre irányában a Lupa-szigeti leágazásnál kell jobbra fordulni a Duna felé – a Lupa-szigeti úton haladva –, és a táblákat követve lehet eljutni a főbejáratnál található főparkolóba, ami minden nap 0-24 időszakban üzemel.
 

 

Helyszín