Egy évtized dalai

Egy évtized dalai

2999

HUNGARICA jubileumi nagykoncert a Barba Negra Music Club-ban.

A Barba Negra Music Club február havi műsorában elsőként helyet kapó koncert igazi különlegességnek ígérkezik. Február 5-én este a Hungarica zenekar 10 éves fennállásának alkalmából, jubileumi koncerttel örvendezteti meg a közönséget. Az esemény azért is kuriózumnak számít, mivel több év kihagyás után újra eredeti felállásban lép színpadra a banda. Nem csak az alapító tagokkal találkozhat, aki február 5-én ellátogat a Clubba, de azon barátokkal, zenészekkel is, akikkel a zenekar az elmúlt 10 évben közösen készített dalokat. A koncert meghívott vendégei: Sziva Balázs, Wéber Iréna, Hoffer Péter, Gőbl Gábor, Grzegorz Kupczyk, Tóth Attila, Sáfár Öcsi, Vörös Gábor, Kovács Koppány, Vári- Kovács Péter és még sokan mások.
 
Egy rövid kérdezz-felelek a koncert kapcsán Mentes Norbert alapító gitárossal:
 
Kérlek, foglald össze a jubileumi nagykoncert programját!
 
"Bízunk benne, hogy ez a koncert méltó megünneplése lesz az elmúlt tíz évnek, egy olyan esemény, ahol a múlt és a jelen egy különleges zenei szimbiózisban fonódik össze. Több év után újra együtt az első öt év zenekari tagsága Sziva Balázzsal. Ez fontos részét képezi az estének, hisz nagy sikereket éltünk meg közösen. A koncert különleges vendégei: Sziva Balázs, Wéber Iréna, Hoffer Péter, Gőbl Gábor, Grzegorz Kupczyk, Tóth Attila, Sáfár Öcsi, Vörös Gábor, Kovács Koppány, Vári-Kovács Péter és még sokan mások. A vendégek között ott lesz "a lengyel Bruce Dickinson", azaz Grzegorz Kupczyk (ex-Turbo, Ceti), akivel szintén készítettünk dalokat a lengyel nyelvű Hungarica lemezre. Ezek most élőben is megszólalnak - lengyel és magyar nyelven egyaránt. A rocklegenda a Hungarica mellett fellép saját zenekarával, a Ceti-vel is. Az estét a RomEr Akusztik nyitja. A tervek szerint a rendezvényről kép és hangfelvétel is készül."
 
2015 végén kihoztatok egy digitális kislemezt a London hiába vár dallal. Ezt is előadjátok majd a vendégénekesekkel?
 
"Igen, többek között a London hiába vár is elhangzik majd, az abban szereplő vendégművészek egy részével kiegészülve. Várjuk is a koncertre azokat, akik még nem mentek Londonba! (nevet) Természetesen a dalt sem a rádió, sem a TV nem játssza, de először élőben ezen a koncerten fog felcsendülni."
 
Egy ilyen évforduló kapcsán szokás összegzést is készíteni az elmúlt évtizedről, megtennéd ezt röviden?
 
"A Hungarica zenekart 2006-ban alapítottuk Hoffer Péter zenésztársammal és Pusztai Zoltán dalszövegíróval - aki Móricz- és Radnóti-ösztöndíjas költő, a Magyar Írószövetség tagja -, továbbá a Moby Dick és Auróra zenekarok szövegeit is jegyzi. Az elmúlt években olyan előadókkal készítettünk közös dalokat, mint Varga Miklós, Nagy Feró, Kalapács József, Nyerges Attila, Téglás Zoltán, Pohl Mihály, Tóth Attila, Kovács Koppány. A magyar legendák mellett szoros szakmai kapcsolatot alakítottunk ki lengyel sztárokkal, Andrzej Nowakkal, az 1979-ben alakult TSA zenekar vezetőjével, Paweł Mąciwodával, a Scorpions basszusgitárosával, illetve "a lengyel Bruce Dickinsonnal", Grzegorz Kupczykkal. A Hungarica eddig hat nagylemezt, három EP-t és két DVD-t jelentetett meg és 2015-ben egy lengyel nyelvű lemezt is készítettünk. A 2010-ben és a 2014-ben kiadott albumunk vezette a MAHASZ Top 40 listáját. A határon túli magyarlakta területek mellett Lengyelországban is nagy népszerűséget tudhat magáénak a zenekar. Röviden egyelőre ennyi, reméljük hasonló tartalmú lesz a következő tíz év is!"
 
A lengyel karrieretekről is vázolnál egy összefoglalót?
 
"A Hungarica zenekar szervezésében, 2013 februárjában került megrendezésre Budapesten - a lengyel-magyar barátság jelszavával - egy nagyszabású koncert. Az eseményre a korábban említett lengyel sztárokat hívtuk meg, velük közösen készítettük el a Polak, Węgier című dalunkat. Ezt követően a zenekar meghívást kapott a lengyelországi Borne Sulinowo-ba, Európa legnagyobb military találkozójára, ahol nagy sikerű koncertet adtunk több mint tízezer néző előtt! A 2014-ben megjelent albumukon egy lengyel népdalt dolgoztunk fel, lengyel és magyar nyelven egyaránt: Rozkwitały pąki białych róż (Nyílnak a fehér rózsabimbók). 2015 július 6-án pedig megjelent a lengyel nyelvű nagylemezünk (Przybądź wolności  / Jöjj el szabadság), amit egy hónappal később a lengyelországi megjelenés is követett. A lemezen vendégszerepel a két korábban említett lengyel rock/metal legenda is. Az album Lengyelországban a legnagyobb lengyel üzlethálózatokban is kapható (Empik, Media Markt, Saturn). Hasonló sikert hazai zenekar a 70-es évek magyar sztárzenekarai (Omega, LGT, Skorpió) óta nem ért el."
 
Hogy fogadta a lengyel közönség a lemezt?
 
"Minket is meglepett a sikere, mert az első széria már a múlt év végén el is fogyott. Egy független lengyel kiadó (Olifant Records) a CD sikerének köszönhetően - limitált egyedi sorszámozással - 300 példányban vinyl lemezt (LP) készített piros, fehér és zöld színben."
 
Milyen sűrűn koncerteztek Lengyelországban?
 
"2010 óta koncertezünk Lengyelországban, de az elmúlt években egyre többet játszunk náluk. A lemez megjelenését lemezbemutató koncertek is követték. Nyáron fesztiválokon léptünk fel, az ősz folyamán pedig az első önálló lengyel turnét csináltuk végig. November 10. és 15. között Varsó, Środa Śląska, Boroszló, Świdnik és Krakkó városaiban koncerteztünk nagy sikerrel."
 
Tervek az idei évre?
 
"Folytatjuk a megkezdet utat, emellett egy olyan ösvényen is szeretnénk további nyomokat hagyni, amelyen még előttünk senki sem járt. A következő albumunk magyar és lengyel nyelven készül, Haza és hűség címmel szeptemberre várható. Addig is várunk szeretettel mindenkit február 5-én a Barba Negra Music Clubba!"
 
 
Menetrend:
● 19.30 Kapunyitás
● 20.15 ROMER akusztik
● 20.55 CETI (PL)
● 22.00 HUNGARICA
 

Helyszín