Gerincbizsergetés és szépséges zaj

Gerincbizsergetés és szépséges zaj

Killing Joke a városban!

40. születésnapját ünnepli a legendás és nagy hatású (kezdetben) brit poszt-punk, (később) indusztriális rockzenekar, a Killing Joke, akik ez alkalomból kétéves világkörüli turnéra indultak, október 23-án pedig a Dürer Kertben lépnek fel, ráadásul az originál felállásban. A basszusgitáros szerint „Ez egy négy évtizeden átívelő örökség…negyven évnyi gerincbizsergetés és kompromisszummentes szépséges zaj.” A turné mellett a banda egy különleges, limitált kiadású lemezcsomagot is kiad, sok szép, színes bakelittel, egy fejhallgatóval, aláírt dalszövegkönyvvel és további válogatott cuccokkal, ezenfelül pedig 8, eddig sosem hallott új dal is rákerül a speckó kiadványra.
 
 
A Killing Joke 1978-ban alakult Londonban, Jaz Coleman énekes, Paul Ferguson dobos, Geordie Walker gitáros és a basszer Martin Glover alias Youth által. Most pedig negyven évvel később, ismét az eredeti felállásban ünneplik a jubileumot a „Laugh At Your Peril” elnevezésű világkörüli turnéval, amit már el is kezdtek szeptember 1-én az Egyesült Államokban, utána pedig célba veszik végre Európát, ahol a rajongók 45 állomáson találkozhatnak a zenekarral. Budapesten október 23-án játszanak a Dürer Kertben!
 
 
A turné mellett a banda egy különleges, limitált kiadású vinyl boxot is kiad, benne 16 színes dupla bakelittel, egy fejhallgatóval, egy aláírt szövegkönyvvel és válogatott művészi nyomatokkal. A 15 stúdióalbum mellett lesz egy extra lemez is, rajta kiadatlan anyagokkal, alternatív mixekkel és 8 olyan új számmal, ami még sosem, semmilyen formában nem volt korábban hallható.
 
 
“Negyven évvel ezelőtt ismertem meg Big Pault, egy évvel később pedig megjelent az első EP-nk. A negyvenedik évfordulónk ünneplése két éven keresztül tart majd. Egy világkörüli turnéval indul, lesznek bulik és beszélgetések Youth-tal és személyemmel, egy új mestermű a Killing Joke-tól, ami még ennyi idő után is egyike a valaha volt leginnovatívabb és legbefolyásosabb zenekaroknak. A szeretet törvény, kezdődjön az ünneplés!”– beszélt a jubileumi turnéról a zenekar frontembere, Jaz.
 
 
A nosztalgiázásba Youth is beszállt: “Negyven év a vadonban, noha azt hittem, csak negyven nap lesz. Ahogy Jaz mindig emlékeztet rá, “A túlélés siker” és bár a zenekar sosem volt gazdaságilag sikeres, de lehetővé tette számunka, hogy hihetetlen életünk legyen, mind egyénileg, mind pedig csapatként és nagyon változatos, gazdag zenét hozhattunk létre. Ez egy négy évtizeden átívelő örökség…negyven évnyi gerincbizsergetés és kompromisszummentes szépséges zaj.”
 
 
A zenekar 40 éves története nem felhőtlen, bár egy ilyen intenzív zenét toló alakulat esetében ez szinte már elvárható. Sok-sok balhés eset fűződik a zenekarhoz, kezdve a karjukat lendítő német katonák lemezborítón való megjelentetésétől, a kegyetlen erejű, ipari zajzuhatag és látványelemek használatán át az eltűnt énekesig, aki miatt le kellett mondani egy egész turnét, mert úgy döntött az akkor 52 éves frontember, hogy elvonul a sivatagba könyvet írni. Valamint egy sajnálatos haláleset is kötődik a bandához: Paul Raven basszusgitáros 2007-ben hunyt el szívrohamban.
 
Most viszont hagyjuk a múltat és tekintsünk a jövőbe, pontosabban október 23-ra, hiszen az egyik legnagyobb hatású zenekart láthatjuk és hallhatjuk a Dürer falai közt! Iparkodjatok!
 

Helyszín

Jegyvásárlás