Halmos Béla Program

Halmos Béla Program

Halmos Béla Program Napja / November 17. / A38 Hajó

Amellett, hogy hajlamosak vagyunk a nyugati világ felé fordulni, sajnos egyre kevesebb figyelmet fordítunk a saját népi kultúránkra.  Nagy általánosságban nem törekszünk arra, hogy kövessük, ápoljuk és őrizzük a hagyományainkat, de hála az égnek mindig vannak olyan megmozdulások, amik a magyar tradíciók továbbörökítését tűzik ki célul.
 
 
Itt van például a Nemzeti Kulturális Alap által létrehozott Halmos Béla Program, ami népzenei projektek támogatásával foglalkozik. Produkciók és helyszínek pályázataik segítségével könnyebben finanszírozhatják hazai és külföldi fellépéseiket, de a Program táborok, konferenciák megvalósításában is segédkezik, sőt népzenei illetőségű médiumok esetében a tartalomgyártás költségeihez is hozzájárul.
 
A magyar népi kultúrát szeretnék minél szélesebb közönséghez eljuttatni, így jöhetett a Halmos Béla Program Napjának ötlete, amit első ízben 2018-ban szerveztek meg.
 
A minifesztiválnak tavaly az A38 Hajó adott otthon, és ez idén sem lesz másképpen.
 
November 17-én már 13 órától megnyitja kapuit a rendezvény, így a látogatók egy egész napot eltölthetnek a magyar népzene világában. A program filmvetítésekkel kezdődik, ahol bepillantást nyerhetünk a Széchenyi-díjas Halmos Béla népzenész, népzenekutató és hegedűtanár rendkívül gazdag életművébe.
 
A Hajó más helyszínein ezzel párhuzamosan megismerkedhetünk az ország különböző pontjairól érkező folkklubokkal és azok működésével, illetve kerekasztalbeszélgetéseket és prezentációkat is tartanak majd. Az előadók között lesz Szecsődi Barbara, vagy éppen dr. Árendás Péter zenész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára és a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum tárvezetője.
 
A fejtágítás persze főleg a felnőttek számára lehet érdekes, de természetesen gondoltak a fiatalabb generáció tagjaira is. A 16 órakor kezdődő gyermekprogramok az étteremben berendezett kuckóban valósulnak meg. A Bihari Néptáncegyüttes koncerttel és egyedülállónak mondható gyerektáncházzal várja majd a lurkókat.
 
A dínom-dánomra nemcsak a kicsiknek van igénye, ezzel értelemszerűen a szervezők is számoltak, ezért a nap második felében népzenei formációk veszik birtokba az A38 Hajó gyomrát. A fellépők sorát a Fölszállott a páva című műsorból is ismert Fekete Bori nyitja meg. Az énekesnő sok produkcióban közreműködött már, de első szólóalbumát, a Népdalaimat idén adta ki, itt is ezzel fogja elkápráztatni a nagyérdeműt.
 
Utána a Pengetős Trió veszi át az irányítást, műsoruk három népi hangszer közös játékára épül: a kobozéra, a tamburájéra és a citerájéra. A hármas fogat jelenleg első lemezén dolgozik, amibe jó eséllyel bepillantást nyerhetünk az est folyamán. Az instrumentális és vokális dallamok újszerű hangszereléssel, változatosan, fiatalos lendülettel szólalnak meg így minden adott ahhoz, hogy egy nem mindennapi koncertnek legyünk szem- és fültanúi.
Az éjszaka egyik tetőpontja kétségtelenül Csoóri Sándor színpadra lépése lesz. A zenész neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas dalszerző, a hazai hangszeres népzenei mozgalom egyik elindítója, illetve a Muzsikás együttes és a Magyar Dudazenekar alapító tagja. Csoóri a Hajón két fia társaságában kalotaszegi, széki és mezőségi dallamokat szólaltat meg.
 
Ki más koronázhatná meg a napot, ha nem a táncházzenészek összefogásából megszülető Erdőfű zenekar? Műsoruk átfogó képet ad a magyarlakta területek vonós népzenéjének sokszínűségéről, így a közönség lehetőséget kap arra, hogy megtapasztalhassa a Kárpát-medence jellegzetes, példa nélküli hangzásvilágát.
 
Ugyan az Erdőfű az utolsó fellépő, ám az estének itt még korán sincs vége, a koncert után a banda adja a talpalávalót a buli folytatásához, ami egy hajnalig tartó táncházzal fejeződik be.
 

Helyszín