Húzós Játszma - Újra megjelenik a debreceni Szfinx zenekar összes felvétele, szombaton koncert

Húzós Játszma - Újra megjelenik a debreceni Szfinx zenekar összes felvétele, szombaton koncert

1800/2200

Március 28-án jelenik meg a debreceni Szfinx zenekar antológiája “Vad játszma / Húzd!” címmel a Hammer Records / Hammer Music gondozásában.

A javarészt archív felvételeket tartalmazó dupla CD teljes egészében tartalmazza az 1993-as “Vad játszma” és az 1995-ös “Húzd!” albumok összes dalát, melyek korábban csak műsoros magnókazetta formában kerültek terjesztésre.
 
 
A bőséges bónuszanyagban szerepel még az 1990-es cím nélküli-, és az 1991-es legendás “R’n’R Crew” demók teljes anyaga, valamint egy 1997-es próbatermi felvétel és egy friss instrumentális tétel is. A Szfinx dalok mostantól az összes digitális zeneáruházban (Deezer, GooglePlay, iTunes, Spotify, stb.) is hivatalos tejesztésre kerülnek.
 
A dupla Szfinx CD, limitált darabszámban már két nappal a hivatalos megjelenés előtt elérhető lesz Debrecenben, abból az alkalomból, hogy március 26-án, szombaton a Roncsbár színpadán, egy dedikálással egybekötött exkluzív buli alkalmára újra összeáll a Szfinx, melynek vendége a Darling zenekar lesz.
 
Koroknai Árpád énekes a következő gondolatokat osztotta meg az Szfinx életmű cédésítésével és a szombati debreceni bulival kapcsolatban:
 
“Nem múlt el úgy Omen, vagy P. Box koncert, hogy valamelyik rajongó ne hozta volna szóba a Szfinx-et, és mindig érdeklődtek, hogy mikor lesznek elérhetők CD vagy digitális formában a régi anyagaink. Mivel hosszú évek után sikerült ismét színpadra terelni a csapatot, ez a koncert adta a CD megjelenés apropóját. A kiadó is régebb óta szorgalmazta, hogy ne hagyjuk elveszni ezeket a dalokat, így most mindenki hazavihet egy mementót a ‘90-es évekből.”
 
A Szfinx 1987-ben alakult a Múzeum és a Rockverzió tagjainak fúziójából. Stílusukat nem könnyű behatárolni, leginkább dallamos rockzenének, „amerikai ízű metalnak” lehetne nevezni, melyben kiemelkedő szerep jut a többszólamú vokálnak. 1990-ben rögzített, belső használatra szánt demófelvételeik után első, hivatalosan is terjesztett demójuk, az “R’n’R Crew” ’91-ben jelent meg, ami a Metal Hammer Hungarica magazin pozitív kritikájának köszönhetően országosan is ismertté tette a zenekart. A kétnyelvű demo angol szövegeit Varga Attila “Sixx” írta. Ezt követte első albumuk, a “Vad játszma”, mely 1993 októberében került kiadásra. Majd 1995-ben készült el a második, sokkal zúzósabb “Húzd!” című albumuk. A zenekar menedzsere és fő támogatója a P. Box alapító billentyűse Cserháti István “Pityi” volt. Többször is végigturnézták az országot. Sikeres körútjaik voltak önállóan, ahogy más bandákkal, például a Tankcsapdával közösen is. Lukács Laci több alkalommal vokálozott is a Szfinx albumokon. Később a banda tagjai közül ketten, Günter és Kori az újjáalakuló P. Box tagjai lettek, utóbbi az Omen énekese is.
 

Helyszín