Incognito (UK) @ Siófok

Incognito (UK) @ Siófok

Ha nincs Bluey és az Incognito, könnyen lehet, hogy nincs Jamiroquai, Brand New Heavies, és talán az egész bristoli szcéna halva születik. Július 25-én az acid jazz keresztapja a siófoki Szabadtéri Színpadon.

A 80-as évek Nagy-Britanniájában zajló könnyűzenei forradalmak egyik legjelentősebbike minden bizonnyal a funk, a soul, a pop és a jazz egybeolvadása volt, azaz az acid jazz születése. A műfaj alapletételénél markánsan jelen volt Jean-Paul 'Bluey' Maunick, az Incognito énekes/gitáros/dalszerző/producere – mi sem bizonyítja jobban ezt az első lemez címe: Jazz Funk. A 81-es alapmű esszenciálisan összefoglalja a zenei áramlat lényegét, egyszerre van jelen a jazz kimíveltsége, zenei fondorlata és a funk húzása, táncolhatósága. Az acid jazz/jazz-funk csiszolgatásába aztán több tucat brit, világszerte pedig több száz zenekar csatlakozott, bizonyos formációknak, művészeknek pedig sikerült a mainstream kultúrába is eljuttatniuk ezt a zenét. Vegyük csak a Jamiroquai, a Brand New Heavies, a Stereo MCs vagy Eric Truffaz sikerét.

Az Incognito tehát immáron több mint három évtizede ápolja, terelegeti az acid jazz-t rendületlen minőségben, ám hullámzó sikerrel – ez utóbbi sosem a produkción múlt, inkább az aktuális korszellemen. Bluey mellett időközben megszámlálhatatlan zenész fordult meg, az Incognito egyetlen biztos pontja ő. Viszont leszögezhető: mindig is jó ízléssel választott társakat, igaz ez az aktuális felállásra is, akikkel július 25-én szombaton ismét Magyarországra látogat. A feledhetetlennek ígérkező előadásnak a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpad nyújt helyszínt. - V.G.

Az eseményre a Mol Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében kerül sor


 

Az Incognito 2012-es Surreal c. lemezéről itt írtunk.