Lehengerlő panoráma mellett zajlik a kulturális élet: vár a T9!

Lehengerlő panoráma mellett zajlik a kulturális élet: vár a T9!

A budai Várnegyed egyik leggazdagabb történelemmel rendelkező, páratlan panorámát nyújtó helyszínén, a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, azaz a T9-ben a következő hónapokban színes programkínálat várja a kikapcsolódni vágyókat.
 
Most összeszedtük azokat, amelyek nélkül júliustól szeptemberig
a főváros pezsgő kulturális élete épphogy csak buborékozna.
 
Július 19-én a T9 egy különleges irodalmi előadással indít: a közkedvelt ENEMVÉ egyetlen alkalommal felköltözik a Várkert Bazárból ide, szabadtérre. A nagy magyar versek ezúttal vadakról és szelídekről, dzsungelekről és sivatagokról, fülledt éjszakákról, ragyogó nappalokról, nagy utazásokról, bűvös-bájos messzi tájakról szólnak majd Bach Kata, Vecsei H. Miklós, Wunderlich József előadásában, Ugron Zsolna író és Beck Zoltán (30Y) közreműködésével.
 
Július 30-án Csorba László történész, a Magyar Nemzeti múzeum volt főigazgatója, meséli el a területen feltárt egyedülálló erődítmény, az Edélyi bástya kalandos történetét, egy szubjektív tárlatvezetésen, miközben a 16. századi Buda várfalainak tövében sétálva szemlélhetjük meg a régészeti feltárás során előkerült leleteket.
 
Augusztus 4-én Kollár-Klemencz László és Kamarazenekara várja a közönséget az Ég az erdő című, január 17-én megjelent új album személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített dalaival. A lemezen négy teljesen új dal is hallható, amelyek Kollár-Klemencz László saját szerzeményei. Mindegyikben erős a közeledés a népzene irányába, amit személyesen ifj. Csoóri Sándor és felesége Kálna Natália erősít fel.
 
Augusztus 17-én és 18-án két estén át folytatásos történelmi sorozatot hallhatunk Katona Csaba történésztől a török-magyar kapcsolatokról, az első rész a budai vár elfoglalásától a pozsareváci békéig, a második rész pedig A krími háborútól a „nagy háborúig” avat be bennünket a történelem izgalmas részleteibe. 
 
Augusztus 26-án a Rejtélyes történelem beszélgetéssorozat különkiadásában a budai Vár titkaival ismerkedhetnek meg, szintén Csorba László és vendége segítségével.
 
Augusztusban és szeptemberben két alkalommal is jelentkezik Hol vagy a szövegben? címmel Szabados Ági estje, ami az irodalom és önismeret izgalmas párosítása. Első alkalommal augusztus 12-én, napjaink legismertebb és legszerethetőbb író házaspárja, Dragomán György és Szabó T. Anna lesz a vendég egy izgalmas interaktív beszélgetésben, szeptember 7-én, a második esten pedig dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal az önismerettől indulunk és az irodalomig jutunk. Az őszindító, motiváló beszélgetés célokról és álmokról szól majd, illetve arról a kérdésről, hogy ezek valóban a mi vágyaink-e, vagy a környezetünknek próbálunk megfelelni.
 
Szeptember 8-án pedig a magyar Szent Korona tizenegy hazatéréséről mesél Pálffy Géza történész.
 
Szeptember 19-én és 20-án Blaskó Borbála koreográfus, rendező előadása kerül színre Vadon Virágai címmel. Az előadás Jókai novelláit helyezi új megvilágításba: a kor jellegzetes társadalmi és kulturális jegyeit jeleníti meg az írónak a realizmus és a romantika korszakaiban lejegyzett gondolatain keresztül. A Jókai életműben megjelenő érzelmeket, szenvedélyt, iróniát, pátoszt, tragikumot és humort összegző összművészeti előadásban Szilágyi Ágota és Hajduk Károly működik közre.
 
Szeptember 22-én egy zenés irodalmi előadás, egy igazi budapesti western várja az érdeklődőket a Klasszik Lasszó jóvoltából, „Akinek igaza van, az gyorsabban fog lőni.” címmel. A Klasszik Lasszó nem csak egy koncert, nem csak felolvasóest, de nem csak színház vagy tánc, és nem is csak egy performansz. Létrejötte egy véletlennek köszönhető: Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar kiváló zenészeivel kiegészülve egyik műsorába meghívta Kemény Zsófi költőt és Vitáris Ivánt az Ivan & The Parazol frontemberét, majd csatlakozott hozzájuk Sárkány Bertalan is ütőshangszerekkel a Mary Popkids zenekarból. A vendégség hosszúnak bizonyult: a ház eredeti urai nem tudták hazaküldeni a vendégeket, azok nem akartak továbbállni. Így jött létre ez az alkalmi alkotócsoport, akik ezen a szeptember végi estén egy western történetbe ágyazva keresik a válaszokat arra, hogy mi történik velünk, és miért.
 
A rendhagyó estek mellett továbbra is vár minden érdeklődőt a Lőportár épületében berendezett időszaki, interaktív kiállítás, ahol a látogatók – kicsik és nagyok egyaránt – animációk és tablók segítségével kísérhetik végig az évszázadok során többféle szerepet is betöltő helyszín, ezen belül is a korai királyi rezidencia és az Erdélyi bástya történetét. A kiállításhoz kapcsolódóan pedig színes történelmi programokkal, tárlatvezetéssel előadásokkal várja a budai Vár és a történelem szerelmeseit.