Megyen a hegyen a turista

Megyen a hegyen a turista

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... Akkor az átkozott Murphy törvényei miatt éppen úgysem vagy szabin, de a meló utáni kiruccanást azért senki sem veheti el tőled. Ilyen esetekre, délutáni relaxtime-ra, rövidhétvégékre, magányos szabadnapokra gyűjtöttük össze a legizgibb városközeli túratippeket! Kalandra fel!
 
 
Hegymászóknak
Cél: Hármashatár-hegy, Guckler-kilátó
Már nem a város, de még nem is a vadon, viszont annál meredekebb lejtő állja el az utadat a hegytetői lélegzet-visszafojtóan gyönyörű kilátás elől. Szóval nagy levegő, és gyűrd le a terepet, a jutalom pedig nem marad el, hiszen innen kábé az egész várost beláthatjátok. Ráadásul a környéken rengeteg védett állat és növény, valamint történelmi emlékpontok is az utatokba akadnak majd!
Hogyan jutok el ide?
BKV-val: az 1-es villamos Bécsi úti végállomásától leginkább gyalog, de több buszjárat is felvisz a hegyre.
Nehézségi fok: ****
 
Lazázóknak
Cél: Gyömrő
Legyen izgalmas és szép az úticél, de nem vágysz nagyobb megerőltetésre?  Akkor irány Gyömrő, meseszép lankás dombjaival, barátságos éttermeivel, és fő látványosságával, a hangulatos Tófürdővel, hogy ne maradjon csobbanás nélkül ez a nyári délután sem. Ha pedig mégis megjönne a kedved egy kiadósabb gyalogtúrához, a Mende felé vezető úton csekkold a híres Kőtojást és a vadregényes Tőzeges-tavat is!
Hogyan jutok el ide?
Félóránként jár vonat a Keletiből, Sülysáp irányába.
Nehézségi fok: *
 
 
Kalandoroknak
Cél: Háros-sziget
Lehet, hogy most le fog esni az állad: a város szélén található Háros-sziget urbánus ősdzsungelt rejt, érintetlen ártéri erdőket a Duna partján. Nem, nem egy felkapott tanösvényről van szó, hiszen nem elég, hogy uszadékfák és leomló ágak-bogak nehezítik a haladást, de a túrát hátborzongatóan kalandossá a terület kísérteties, elhagyatott gyárépületei teszik. Persze a cél, vagyis a folyópart természetfilmbe illő panorámája – ritkán látott vízimadarakkal – minden izgalmat megér!
Hogyan jutok el ide?
Keveredj el a Móriczra, onnan a 33-as és a 133-as busz is elvisz Hárosig!
Nehézségi fok: *
 
„Nincs sok időm, este meccs”
Cél: Vácrátót
Ha gyorsan megjárható kiruccanásra vágysz, akkor csavarogj egyet az ország egyik leghíresebb és leggazdagabb arborétumában! A Vácrátóti Botanikus Kert egy 27 hektáros terület, ahol több mint 13 ezer növényfaj él egymással békességben. Így a túra alatt akár a fél világot is beutazhatod, hiszen míg szabadtéren a kelet-európai csodákat járhatod körbe, a pálmaházakban pillanatok alatt páfrányerdőkben, pálmaligetekben vagy éppen sivatagi oázisokban találhatod magad. Nem is rossz egyetlen délután alatt, ugye?
Hogyan jutok el ide?
A váci vonattal a Nyugatiból.
Nehézségi fok: *
 
 
Romantikázóknak
Cél: Pilisszentiván
A „meghívlak egy kávéra” duma helyett sokkal romantikusabb randiötlet egy kalandos hegyi túra. Vesszetek el – persze ne szó szerint – a Pilis egyik legvadregényesebb erdejében, andalogjatok a valaha pisztrángtenyésztésre kialakított, mára turistalátványossággá vált Jági-tó körül, és keressétek meg a környék híres „sziklaszörnyét”, a huszonöt méteres Ördög-tornyot, ami a legenda szerint egykor nem a kirándulók kedvence, hanem ősi áldozati hely, vagyis rettegett és imádott bálvány volt.
Hogyan jutok el ide?
Volánbusszal az Árpád hídtól.
Nehézségi fok: ***
 
Hardcore arcoknak
Cél: Budakalász
A kisujjadból kirázod a félmaratont? Akkor ne elégedj meg holmi városi sétával munka után sem: hívnak a hegyek! Szóval irány a Budakalász mellett magasodó Nagy-Kevély, ami több mint 500 méter magas sasbércével nem véletlenül lett a siklóernyősök egyik kedvenc startpontja. Persze a lenyűgöző panorámáért – vagyis, hogy innen konkrétan beláthatod a fél megyét – meg kell küzdeni. Ez a túra kíméletlen sziklás lejtőn halad felfelé, úgyhogy a jelszó: puhányok kíméljenek!
Hogyan jutok el ide?
HÉV-vel a Margit hídtól .
Nehézségi fok: *****
 
 
„Gyerekkel vagyok”
Cél: Veresegyház
Veresegyház a családos kirándulók paradicsoma: a környékbeli Fóton halastó, ha csak andalognátok, a dombokban kézműves sörözők és borospincék a megfáradt gyaloglóknak, a célállomáson, Veresegyházon pedig a híres Medveotthon vár egy kis chillre. Ez a séta gyerekkel és gyerek nélkül is felejthetetlen élmény lehet,  főleg ha a mackóetetés nem marad ki a programból.
Hogyan jutok el ide?
A váci vonattal a Nyugatiból.
Nehézségi fok: **
 
Filmrajongóknak
Cél: Pilisborosjenő, Egri vár
Több mint hatvan éve már, hogy itt forgatták az Egri csillagok híres moziváltozatát, de az akkor felépített és azóta többször leégett művár nem adta meg magát. Az ál-történelmi helyszín ma is látogatható, ám ahhoz, hogy ráleljünk, meg kell mászni a környékbeli dombokat, elhaladva a Pilis más ékességei, a Teve-szikla és a vörös kőfalba vájt barlangocskák mellett. Lankák, búzamezők, sziklaszirtek és várrom, valamint ha szerencsénk van, előttünk vágtázó őzek. Rendezni sem lehetne szebbet!
Hogyan jutok el ide?
Volánbusszal az Árpád hídtól.
Nehézségi fok: ***
 
„Csak kiszellőztetem a fejem”
Cél: Budaörs, Kő-hegy
Egy húzós munkanap után kötelező a lazítás! Ugorj hát gyorsan ki a városból, és meg se állj a Budaörs mellett szinte indokolatlan magányban ácsorgó kopasz Kő-hegy csúcsáig. És ne érdekeljen, hogy első ránézésre még egy szál fa sincsen ezen a csúcson, hiszen a városra nyíló kép és a gyönyörű zarándokkápolna hangulata méltón kárpótol majd a nem létező erdőért!
Hogyan jutok el ide?
A legkönnyebben autóval, de a Móriczról bármelyik Budaörsre tartó busszal.
Nehézségi fok: ***