Nagyot megy a hazai metál

Nagyot megy a hazai metál

Apey & the Pea és AWS a Budapest Parkban

 
 
Erős volt eddig az év a hazai metálszíntér életében, hiszen két, számos műfajt is felvonultató versenyen is váratlanul, mégis nagy sikerrel győzedelmeskedett az AWS és az Apey & the Pea is.
 
A Dal 2018-at megnyerő AWS a napokban tért vissza Lisszabonból, ahol egyetlen metál fellépőként állt színpadra a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon, óriási figyelmet magára vonva a hazai és a nemzetközi sajtó, illetve a keményebb zenét kedvelő közönség körében is. Csont nélkül jutottak tovább a május 12-i döntőbe, amit a világ egyik legnagyobb és legelismertebb metálfesztiválja, a németországi Wacken Open Air is jutalmazott: amellett, hogy social felületeiken folyamatos támogatásukról biztosították a zenekart, meg is hívták a srácokat az augusztusi eseményre, hogy az ottani rajongóknak is megmutathassák magukat élőben.
Cikkezett róluk a The Washington Post és a The New York Times, interjúzott velük a Vice UK és a legendás NME magazin is külön cikkben fejtegette a magyar zenekar helyzetét az Eurovízión. Természetesen nemcsak a nemzetközi színtéren pörögtek fel az események, itthon is gőzerővel zajlik tavaszi turnéjuk, nyáron a legtöbb nagy fesztiválon ott lesznek - eközben pedig már javában készül negyedik lemezük is, melyet idén októberben fognak megjelentetni. 
 
 
Az Apey & the Pea háza táján is hasonló mértékű az érdeklődés, tavaly megjelent HEX című lemezükkel alaposan felkavarták az állóvizet, teltházas lemezbemutatójuk után sorra vették be a hazai és határon túli klubokat, idén pedig a Nagy-Szín-Pad versenyén söpörték be a legjobbnak járó elismerést. Ezáltal felléphetnek a Sziget, a VOLT, a Strand és a Campus fesztiválok nagyszínpadain és egy millió forint értékben készíthetnek videóklipet. Ezen kívül a különdíjak sorából is több került hozzájuk: a 2019-es groningeni Eurosonicon, illetve egy cseh és lengyel fesztiválra is meghívást kaptak.
 
 
Most, hogy a kemény munkának köszönhetően végre szélesebb körbe is eljutott a kevésbé mainstream műfajt képviselő zenekarok híre, egyesítik erejüket és elsöprő energiájukat a Budapest Parkban, ahol május 25-én a Kies vendégeskedésével fogják óriási lendülettel eltolni koncertjeiket, mielőtt belevetik magukat a fesztiválszezonba. A koncertre a helyszín felajánlásával játékot is hirdetett mindkét zenekar, elővételes jeggyel pünkösd hétfő éjfélig Heineken Lounge vagy Szentkirályi Party Páholy belépést tudnak nyerni a rajongók - a hozzátartozó fogyasztással együtt.

Helyszín