Rockmaraton 2015 – Hardcore/crossover-magasiskola: Biohazard, Hatebreed

Rockmaraton 2015 – Hardcore/crossover-magasiskola: Biohazard, Hatebreed

Július 16-án, az idei, jubileumi Rockmaraton negyedik napján a dunaújvárosi Szalki-sziget maga lesz az Ígéret Földje a kíméletelenül sodró tempók, csordavokálok, talajba döngölő riffek barátainak, ugyanis este 10-től hajnali 1-ig két hardcore-nagyhatalom

Manapság szinte hihetetlen, de volt idő, amikor a feketöves hc-arcoknak el kellett magyarázni, hogy a Biohazard bizony hardcore, méghozzá nem a kamu kategóriából. A zavart okozó tényező – ahogy az lenni szokott – a zenekar multikiadóhoz kerülése volt: az 1994-es State of the World Address-t már a Warner gondozta, ami persze nem a vakszerencse műve volt. A totálisan underground debütlemezt követő Urban Discipline alapján már sejthető volt, hogy nyerő lapjárás vár a Brooklyn-i négyesre, de azért a fent említett, áttörést jelentő album eladhatóságért tett maga a zenekar is. Nevezetesen az addiginál jóval nagyobb adag rap került a dalokba – ahogy azt az akkori korszellem megkövetelte. Nos, ez a bizonyos rap-metal-crossover irány kavart be a true arcoknál, ami az idő múlásával és a Biohazard sikerének csökkenésével lassan tisztázódott. Az eredmény: a Biohazard embermilliókhoz jutatta el a hc-t könnyen fogyasztható változatban, aminek köszönhetően sokan fejest ugrottak a műfaj mélyvízébe. A csapat sok hercehurca után 2008-ban eredeti felállásban tért vissza a porondra, időközben ugyan a legmeghatározóbb frontarc, Evan Seinfeld távozott, de szerencsére a Biohazard gitárzsenije, Bobby Hambel ma is a bandát erősíti.

 

Az 1994-ben a Connecticut-i Bridgeportban alakult Hatebreed is hasonló kultúrmissziós szerepet töltött be az elmúlt két évtizedben: világszerte tízezrek számára jelentette a kezdő lökést a metal-hardcore felfedezésében. A zsigeri agresszió zenébe ültetését azóta is kevesen tudják ilyen hitelesen, ilyen erővel tolmácsolni, és ez a világsztárrá avanzsálás után sem változott. Az olyan szerzeményeknek, mint az I Will Be Heard, a Destroy Everything vagy a Live For This a nehéz zenéket  messzire elkerülők sem tudnak ellenállni, ősi, alapvető ösztönöket megmozgató művészet ez. A Hatebreed jelenlegi felállásában három alapító is jelen van: Jamey Jasta énekes, Chris Beattie basszer és Wayne Lozina gitáros, de a maradék két muzsikus is jó egy, illetve másfél évtizede erősíti már a zenekart: Matt Byrne dobos és Frank Novinec gitáros.
Ha ezen a július esten nem keresztbefont karral ácsorogsz a színpadtól tisztes távolságra, inkább átadod magad a színpadról áradó energiáknak, garantált hatású, agressziókezelő terápiában lehet részed.