Rumproof: Black Flag in the Sky

Rumproof: Black Flag in the Sky

Hazánkban elég sokféle zenei stílus megtalálható, ezért azon sem lehet meglepődni, hogy létezik olyan zenekar, mely a kalózstílust hozza. Íme egy banda, a pécsi Rumproof, akik egyelőre úgy tűnik, egyedülállónak számítanak itthon.

Az énekes-frontember, Horváth Mátéval beszélgettünk:

Hogy jött a kalózmetál ötlete? Van egyáltalán olyan zenekar még Magyarországon, akik ebben a stílusban nyomulnának?

Az ötlettel 2014. nyarán keresett meg az egyik ismerősöm, hogy a barátjával van egy frankó ötletük: össze kellene dobni egy folkmetálos témát megfűszerezve a kalózkultusz sajátosságaival. Természetesen a kalóz feeling mind zenei, mind vizuális megjelenést illetően szerepet kapna. Szinte egyből rábólintottam a dologra. A kezdeményezés előtt volt már pár zenekari próbálkozásom, de azok nem voltak előremutatóak számomra. Mindig volt valami probléma… vagy emberi, vagy szakmai, és amikor a kettő egyszerre jelentkezett, abban nagyon ki tudtam égni, de ez már szerencsére a múltam része. Ezekben a formációkban eléggé elvesztettem a motivációmat a zenekarozást illetően, de a három éves „csendből” kizökkentett a két srác.

Hogy konkrétan létezik-e Folk-„kalóz”-Metal-t játszó banda? Nem-igen tudok róla. Az indulásunknál hallottam egy Flaska nevű formációról, de sajnos őket nem volt lehetőségem megismerni, mert inaktívvá vált a formáció (legalább is így értesültem róla). Persze, ezt a piázós/folkos vonalat többen űzik. Ha hasonló stílusú zenekart kellene mondanom, az a Paddy and the Rats lenne, de ők zeneileg más irány, mint amit mi csinálunk. Ők az ír/kelta népzenei motívumokat vegyítik a punk stílus sajátosságaival. Ebből a stílusból sikerült már jó néhány „alulról jövő”, ha úgy tetszik az underground színtéren mozgó zenekart megismernünk. Ilyen formáció például a The Scarlet, a Jolly Jackers, vagy a Punk Whiskey, illetve most jut eszembe a veszprémi Mad Man’s Crew, akik szintén ezt a kalózos tematikát találták meg, csak ők inkább punk/r’n’r elemekkel dolgoznak. Illetve egy másik, eléggé felkapott tematika a Viking kultuszból való merítés, aminek szintén van egy hazai képviselője, a jászsági Kylfingar. E formációk nagy részével sikerült pozitív, baráti kapcsolatot kiépítenünk, szóval a hazai folkos színteret pillanatok alatt még jobban megszerette a Rumproof legénysége. Ha a rövidebb válaszra vagy kíváncsi [nevet], akkor nincs rajtunk kívül olyan folk-metal csapat, akik a kalózkultuszt építenék bele a zenei világukba és a megjelenésükbe egyaránt. Természetesen csak idehaza… a nemzetközi színtér már egy másik kérdés.   

A zenén kívül máshol is megjelenik ez a stílus nálatok?

Természetesen igen. A színpadi megjelenésünkben igyekszünk tükrözni, így közvetíteni a kalózos életérzést. A jövőben szeretnénk autentikusabb göncöket újítani, bár eddig a turkáló bizonyult a legfrankóbb „kalózcumólelőhelynek” (nevet)… emellett a vizuális élményen is dolgozunk, hogy felturbózzuk ezt a részét is a produkciónak: színpadi elemek, kellékek, készíttetett fellépőruhák… Úgy érzem, ez a közeljövő zenéje lesz. Az életben meg… a magam nevében tudok nyilatkozni, én egy eléggé szabadszellemű figura vagyok, szóval nálam telitalálat volt ez a kalózkodás, de nagyjából úgy gondolom, hogy valahol mindenkiben ott bujkál egy kiskalóz.

Melyik a kedvenc dal az albumotokról és miért?

Hmmm… ez jó kérdés. Gyakorlatilag, ha egyet ki kellene emelnem, amiről nagyon sok pozitív visszhangot kaptunk, akkor az a Kalózszív. Igazából nem titok, hogy szeretnénk nyitni külföldre, a nemzetközi ismeretség irányába, viszont baromira fontosnak tartom a gyökereinket, ezért a zenekar összes jövőbeli albumán lesz egy magyar nyelvű nóta, melyben ha lehet ezt mondani méginkább földijeinkhez fogunk szólni. Tartson és jusson a zenekar bárhova, ez így lesz… persze ha egy balesetet követően csak ógörögül fogok tudni beszélni, akkor… na jó, akkor is! (nevet). Visszatérve az említett kedvenc nóta kérdéséhez, ez a dal, a Kalózszív arról szól, hogy még a legsötétebb lelkű rablógyilkosoknak is van szívük. Fosztogatni járnak, nőkkel hálnak, mégis van egyvalaki, akihez a szívük újra és újra visszahúz. Ennél a dalnál valahogy úgy érzem, hogy amellett hogy magyar nyelvű, a lassabb 6/8-os témát hozó nóta, a szöveggel együtt telitalálat. A többi dalunkat is szeretik azok, akik csípik a zenekart és meglepő mód a visszajelzések összességében olyan 95%-ban pozitívak… nem kaptunk eddig rossz kritikát, pedig őszintén megvallva számítottam rá, hogy vagy a kalózkodást, vagy azt, hogy már ismert zenekarok „cover-bandjeként” indultunk kikezdhető lesz. De nem így van. Ennek örülök.

Van olyan, amit kifejezetten slágernek irtatok meg, hogy rádiókba is el tudjátok juttatni?

Nincs. Őszintén megvallva kicsit el is kapkodtuk az EP-t, mert be akartunk jelentkezni… nem akartuk, hogy sokat üljünk az ötletünkön, mert még valaki megcsinálja előttünk/helyettünk. Kicsit tartottam ettől és hajtottuk a munkálatokat. Az EP-n egyelőre inkább „koncertszámok” kaptak helyet… nem igen törődtünk a popularitással… persze az alap koncepció úgy gondolom jó. Bulizós, folkos tematikájú kocsmazene, amit kicsit megpaprikázunk metállal. Ez alapból jó lehet, tetszhet az embereknek, és a bemutatkozó turnénkon ez a tézis abszolút beigazolódni látszott, így nem igazán foglalkoztatott bennünket a rádióbrát kérdés a számok megkomponálásakor.

Hogy jött a zenekar neve?

Volt basszusgitárosunk találta ki, egy szójátékon alapszik:

Bulletproof – golyóálló, Rumproof – rumálló.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Jelenleg a nagylemezünk számain dolgozunk.  Télen szeretnénk stúdióba vonulni, hogy rögzíthessük a nótáinkat. A nagylemezre 12+1 számot tervezünk feljátszani, illetve intro-outro is lesz rajta, ha a tematika úgy kívánja. Itt már szeretnénk gondolni kicsit a rádióbarátságra, természetesen nem fogunk elrugaszkodni a stílusunktól, inkább kicsit kitoljuk a saját határainkat/korlátainkat. A nagylemezben szeretnénk meghatározni azt a két végletet, melyek között a jövőben tevékenykedni fogunk. Nem akarok sok részletet kiadni a lemezről, csak annyit, hogy lásd miről beszélek: az albumon lesz egy akusztikus nóta és egy frankó begajdulós zúzás. A kettő között pedig megtartjuk a bulizós kalózos kocsmafílinget úgy, hogy mellette maradjunk szórakoztatóak is. Pár szám vonatkozásában ügyelni szeretnénk arra, hogy kicsit ez a „rádióbarát” jelző passzoljon rá. Persze nem echte rádióbarát nótákat gyártunk, mivel a stílusunk sem egy szokványos rádióból üvöltő fajta, de igyekszünk megtalálni azt az utat is ahol ezt megvalósíthatjuk. A lemezen lesznek vendégzenészek is. Az ő kilétüket viszont nem szeretném egyelőre felfedni, legyen meglepi! Emellett ősszel szeretnénk merch. termékekkel kijönni. Póló, kendő, pengető, dobverő első körben. Illetve tervben van még megcsinálni az első videoklipünket, valamint egy szöveges videóval is előrukkolnánk. A 2016-ősz és téli időszak eléggé pörgős lesz a zenekar életében, ez motivál. Jelenleg az életem 150%-a a zenekar körül forog. Turnészervezés, megjelenések, dal-, és szövegírás. Szóval reméljük a jövőtől a legjobbakat!

Rumproof FB oldal

Black Flag in the Sky albumukat itt tudjátok meghallgatni: