szakrális transz-zenei sorozat a trafóban

szakrális transz-zenei sorozat a trafóban

The Master Musicians of Jajouka led by Bachir Attar

A Trafóba érkezik ezúttal a négyezer éves rock'n'roll, avagy a legendás berber szúfi transz-zenekar, az észak-marokkói The Master Musicians of Jajouka.  Az egész világot körbeutazó együttes az iszlám világ egyik legjegyzettebb zenekara, tucatnyi lemezt adtak ki, számos filmben is szerepeltek már, rajongóik között pedig olyan világsztárok akadnak, mint például a Rolling Stones. 

A The Master Musicians of Jajouka a beat generáció és az ellenkultúra ikonjává vált, amikor első lemezüket a Rolling Stones alapító Brian Jones rögzítette, majd a felvétel a Rolling Stones Records gondozásában megjelent 1971-ben.
 
 
A hagyomány szerint Jajouka zenéje Sidi Achmed Sheik iszlám misszionárius ajándéka volt a falunak, akit a mai napig szentként tisztelnek, és akinek a helybéli sírja gyógyító erővel árasztja el a vidéket. A Rif hegység lábainál található Jajouka falucska különleges szinkretikus zenéje sokféle hagyományból merített, például a görög mitológia Pán istenének és Astarté istennőnek a kultuszából, vagy az ősi római Lupercalia beavatási rítusából. A minden évben egy héten keresztül megtartott fesztivál keretében a kecskeszerű Bou Jeloud-ot dobolás és a tradicionális rhaita fúvóshangszerek segítségével csalják elő a falu felett található barlangból, hogy termékenységgel árassza el a falut. Ezt a tradíciót viszi tovább a XXI. században a The Masters Musicians of Jajouka, Bachir Attar vezetésével. Az Attar család által megőrzött és generációról generációra továbbadott zene a világ egyik legősibb ismert tradíciója, melyet helyben épített hangszereiken szólaltatnak meg.
 
 
A Rolling Stones forgatott az együttessel filmet is, még 1989-ben.
 
 
Előadók:
Bachir Attar - Rhaita, Gimbri, flute, leader
Mustapha Attar - Rhaita, flute
Abdeslam el Moudene - Rhaita, flute
Ahmed Bahkat - violin, percussion
Abdellah Bokhzar - percussion
Mohamed el Attar - percussion

Helyszín