SZALAGAVATÁS

SZALAGAVATÁS

Nemzetközi kazettanap a Wave lemezboltban

A 60-as évek óta csévélünk együtt az újra divatba jövő magnókazettával. Angliában már 2013 óta dedikált ünnepnapja van a mágnesszalag alapú hanghordozónak, 2019-re pedig Magyarországra is elért az őrület: október 12-én jön az első Cassette Store Day, amire két kazettakiadvány is megjelenik Krizso és iamyank jóvoltából, plusz utóbbi egy moduláris szintis ambient live-val kedveskedik a Wave-ben egybegyűlteknek. Kazettás kérdéseinkre a CSD hazai képviselője, valamint a Klinik kiadó egyik alapítója, Gyulai István Sztív (Anton Vezuv) válaszolt. Császár Gergő
 
Fotó: Kósa Péter
 
Mennyire köthető a kazettás esemény a Record Store Dayhez?
 
Annyira, hogy tulajdonképpen az egész előzménye a Lemezboltok Napja (RSD), ami a fizikai kiadványok ünnepléséről szól, jelen esetben kizárólag a kazetta formátumra fókuszálva. Az RSD napján a lemezkiadók külön kiadványokat jelentetnek meg direkt erre az alkalomra. Ezek általában különleges, limitált kiadású, exkluzív cuccok. Ilyenkor eseményeket szerveznek globálisan, független lemezboltokban zajló kisebb akusztikus koncerteket, előadásokat, speckó programokat. Gyakorlatilag ez inspirálta a Kazettanapot is, ahol nagyjából ugyanaz a tematika. A Record Store Day elég geek cucc, a CSD viszont még inkább az…
 
Hogy jött az ötlet?
 
A Kazinap Angliából indult, én meg írtam a hivatalos CSD szervezőinek, hogy mi is szívesen csatlakoznánk. Van egy baráti lemezkiadónk Kínában, és meghívtunk ettől a kiadótól egy elektronikus zenei duót játszani az idei Völgyre a Klinika színpadra. Lényegében ők kötöttek minket össze a nemzetközi CSD szervezőivel.
 
De ez a te egyéni akciód volt?
 
Úgy indult… pihenni ráérek majd 40 év múlva, de amíg bírom, addig szívesen pörgök ilyesmi dolgokban, amikről úgy érzem, hogy ad valamit ehhez az egész zenei világhoz, ami itt van nálunk Magyarországon. Szóval a Kazettanapot én kezdtem el nyomni, de aztán a Klinikes társak is beszálltak. Bár nem akarunk ezzel túlzottan nyomulni, inkább a háttérben támogatjuk a létrejöttét.
 
Hogy kell elképzelni a Klinik labelt?
 
A Klinik egy – főleg alternatív zenékkel foglalkozó – független budapesti lemezkiadó, amit Jakab Petivel, Kalmár Tibivel és Kósa Petivel csinálunk. Célunk szép fizikai lemezeket és videoklipeket kiadni, valamint megadni azt a minimális odafigyelést, amit megérdemel egy kiadvány.
 
Mivel készültök a Kazettanapra?
 
Az első hazai CSD-re két magyar kiadvány jelenik meg: iamyank és Krizso egy-egy új hanganyaga, az esemény központja pedig a Wave lemezbolt lesz, ahol iamyank élőben is bemutatja új kazettája anyagát.
 
 
Miért pont a Wave?
 
A Wave-nek van egyfajta kultúrmissziója a kiadványok kapcsán. Külföldi előadók is már célzottan járnak oda a híre miatt. Szóval a Wave igyekszik a hanghordozó szerelmeseinek a bázisa lenni. A hely elég kicsi, nehéz megszervezni ide bármit, de Pápai Sanyival baráti viszonyban vagyunk, és rábólintott a CSD-re. A Wave saját, kizárólag eredeti kiadású, főként magyar kazettakészlete mellett természetesen a Klinika készletével is képviseltetjük magunkat pár szalagos kiadvánnyal.
 
Mik lesznek a speciális kiadások?
 
Krizso egy új kazettával jön ki, ami a már említett kínai kiadó, a Nasty Wizard Recordings operatív segítségével is megjelenik, ezt ők segítenek legyártani és a pekingi CSD-en fog debütálni. A másik arc iamyank. Örülök, hogy ő benne volt, róla tudtam, hogy szereti a kazettákat, sőt, volt is már saját kiadása. Ő direkt az alkalom miatt rakta össze ezt az albumot, amit élőben be is mutat a Wave-ben. Mindkét kazetta extra limitált példányszámban jelenik meg.
 
Hogy történik Magyarországon egy kazetta legyártása?
 
Eddig Czipó Tibor (a Mini alapító-gitárosa – a szerk.) gyártotta kis példányszámban, inkább független kiadóknak. Aztán sajnos Czipó bácsi nemrég elment, a kazettagyártó gépe pedig a Tape Asylumhoz került. Nekünk is ők segítettek a két kiadvány legyártásában.
 
Mielőtt nekivágtál, felmérted a terepet, hogy egyáltalán érdekel e még valakit a kazetta mint formátum?
 
Nem, mert úgy voltam vele, hogy majd a mostani esemény úgyis választ ad erre. De még mindig nem sikerült a streamingnek kiszorítania a hanghordozókat. A Klinika lemezboltunk, ahol független magyar kiadók cuccait is árultuk, közülük majdnem mindnek volt már kazetta kiadványa, úgyhogy valamennyire mindenképpen jelen van, az emberek pedig vásárolnak.
 
Te is?
 
Nekem is van walkmanem, sőt, itt van nálam… épp egy csehszlovák gyártású Nick Cave-kazetta van benne, mondjuk én magam nem vagyok egy hatalmas kazettaőrült, de a kiadványokat nagyon szeretem. Ha nem is hallgatni, inkább, mint egy művészi csomagot, amit jólesik kézbe venni, nézegetni, olvasgatni… A megvásárlásával az előadót és akár a kiadót is támogathatom. Szerintem a kazetta már inkább egyfajta merchtermék, mintsem releváns hallgatnivaló. Szuvenír. Főleg, hogy most bejött ez a 80-as évek retró divat… Kristóf Norbi egyik albuma VHS kazettán jelent meg. De pl. az Anton Vezuv egyik kiadványa vámpírfogon jött ki, amihez volt letöltőkód. Ezzel mi jól elszórakoztatjuk magunkat.
 
Ha lenne egy napelemmel működő walkmaned és egy lakatlan szigetre készülnél, melyik 3 kazit pakolnád be?
 
Radioheadet nem tudom kihagyni, talán a Kid A-t… szerintem Mark Kozeleket is vinnék, valamelyik élő akusztikus lemezét, na meg Nick Cave-et.