Újra vár az Óbudai Nyár!

Újra vár az Óbudai Nyár!

Június 14-től augusztus 31-ig

Már javában tart az Óbudai Nyár, sőt, immáron 19. alkalommal rendezik meg az egész szezon alatt tartó programsorozatot Óbuda-Békásmegyeren, ahol augusztus végéig számtalan koncert és szórakozási lehetőség vár mindenkit is.
 
A fesztivál elsődleges célja a közösségépítés, de mint Óbuda számos kulturális eseménye, arra is hivatott, hogy bemutassa a kerület szerteágazó kulturális örökségét, valamint a közösségi tereket és a kulturális helyszíneket.
 
Ezek mind elválaszthatatlan részei, mi több, teremtői annak a helyi atmoszférának, amelyet Óbudában annyira szeretünk. Itt biztos, hogy minden korosztály megtalálja a magának tetsző programot, hiszen közel 20 helyszínen lehet élvezni a legkülönfélébb műfajú koncerteket, izgalmas színházi előadásokat, különleges kiállításokat, érdekes előadásokat, lebilincselő filmvetítéseket, különös cirkuszi produkciókat és persze a vidám gyerekprogramokat.
 
KONCERT
Július 5-én Orosz Zoltán Artisjus- és eMeRTon-díjas harmonikaművész fog minket bevezetni a francia sanzonok, orosz cigányzenék, argentin tangó és a magyar népdalok világába a Fő téren. 8-án hétfőn a Budapesti Vonósok koncertjét lehet élvezni Harcsa Vera főszereplésével. Július 13-án a francia Paris Combo zenekar fogja cigány jazzt, kabarét, francia popot és a latin és közel-keleti hangulatot ötvözni egy elbűvölő énekesnővel az élen. A vasárnap a Pink Floyd jegyében telik majd, ugyanis az idén 20 éves Keep Floyding az aquincumi múzeum területén, a Romkertben – egy rekonstruált kisszínházi amfiteátrumban, nagyon exkluzív környezetben – fogja megidézni a legendás zenekar ikonikus 72-es olaszországi Pompeii koncertjét. Július 19-ének középpontjában a Soul Szerelemesei lesznek a Fő téren, ahol a soul királynőjére, vagyis a tavaly elhunyt Aretha Franklinre emlékezünk Bódy Magdi, Koós Réka és Majsai Gábor előadásában. A Fő tér színpadán köszönthetjük a német Quadro Nuevo akusztikus quartetet, akik zenéjükkel „Európa válaszát adják az argentin tangóra”. Az Óbudai Nyár záró rendezvénye a Hékás Békás lesz a Csobánka téren, ahol egész napos programokkal várják a családokat, este pedig a KFT koncertje zárja az óbudai nyarat.
 
A rendezvény része egy különleges „fesztivál a fesztiválban” programsorozat a Kobuci Kertben: a július 21-én kezdődő VII. Óbudai Blues Fesztiválon olyan zenekarok fognak muzsikálni, mint a szupergroup Braindogs, a Brooklynból érkező énekesnő és dalszerző, Shilpa Ray, az old-school ragtime-ban, gipsy-jazzben és bluesban utazó The Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson Észak-Karolinából, valamint két legendánk – Little G Weevil és Tátrai Tibor – ad egy közös koncertet a Jambalaya előadása után.
 
Aki könnyedebb ritmusokra vágyik, biztosan talál magának egy-egy üdítő akusztikus performanszot az Esernyősben, ahol olyan frissességek lépnek fel, mint Henri Gonzo (Fran Palermo), Jónás Vera, a Lázár tesók (Esti Kornél), Bérczesi Robi (hiperkarma), Manoya (ex-NEO), a Ricsárdgír, vagy a Shaibo… Keddenként pedig dallamos DJ szettek fogják bearanyozni a délutánokat a teraszon.
 
SZÍNHÁZ
A fesztivál egyik legizgalmasabb programjára sajnos már minden jegy elkelt – Mácsai Pál színész és Lukács Miklós cimbalmos idézik meg Örkény István egyperces novelláit. De ne csüggedjünk, akad itt még néznivaló bőven: szerda esténként az Esernyős belső udvarán szabadtéri kamaraszínházi produkciókon lehet szórakozni, ilyen pl. „Az élet vendége – Csoma-legendárium" színpadi adaptációjának kamara-változata, vagy Háy János: A Halottember c. művének színpadi feldolgozása.
 
Az Óbudai Társaskör kertje a sok kiváló zenei program mellett egy új bemutatónak ad otthont, Fesztbaum Béla rendezésében a Café Mennyország című régi pesti kabaré kerül előadásra. Az Aquincumi Múzeum romkerti színpadán pedig Friedrich Dürrenmatt: A nagy Romulus című darabját láthatják az érdeklődők Papp Dániel rendezésében. Július 6-án William Shakespeare: Tévedések vígjátéka c. szabadtéri előadását lehet megnézni a Pethe Ferenc téren.
 
MOZI
Keddenként filmezhetünk is az Esernyős kertmozijában, ahol olyan művek kerülnek a vászonra, mint a kultikus Nyócker, Nick Cave egy elképzelt napját bemutató 20,000 nap a Földön, Asif Kapadia dokumentumfilmje vagyis Az Amy Winehouse-sztori, valamint a legendás Moszkva tér. A Kobuciban is lesznek filmvetítések: Reisz Gábor tavalyi alkotása, a Rossz versek, Nagypál Orsi provokatív vígjátéka, a Nyitva, Szajki Péter road movie-ja, a Most van most, de a Békásmegyeri Közösségi Ház kertmozijában többek között a Ruben Brandt, a gyűjtő is le fog menni. Szerdánként pedig a Fellini Római Kultúrbisztróban lehet mozizni.
 
GYEREK
Július 11-e és 22-e a Star Wars-fanoknak kedvez, ugyanis az 5-10 éves korú, lelkes galaxismegmentőket várjuk az Óbudai Platán Könyvtárba. Ragadj velünk lézerkardot, ismerkedj meg a csillagokkal, fedezd fel a Peremvidéket gyerekkönyvtárosunk vezetésével kreatív, ügyességi, logikai, koncentrációs játékok segítségével! Az Erő legyen veled!
 
Július 18-án és 25-én pedig tematikus kerti játszóház várja a 6-10 éves kerti lovagokat, ahol megismerkedhetnek a középkori lovagok életével, lesz gyorstalpaló várkisasszony-képzés, aztán a próbák teljesítése után lovaggá avatjuk az apródokat, az ifjú leányok pedig ajánlólevelet kapnak, hogy elfoglalhassák méltó helyüket a toronyszobában.