Vadvirágnak dal a párja

Vadvirágnak dal a párja

Újra itt a mátrai Fekete Zaj Fesztivál!

 
Az idén 10 éves eseménysorozat kalandos úton jutott el a mostani kiforrottnak mondható, „végleges verzióig” – a fesztivál 2014-es búcsúja után a törzsrajongók által életre hívott Fekete Zaj Osztálykirándulásnak is az volt a célja, hogy a korábbinál izgalmasabb és erősebb programot hozzanak össze, az évek során kialakított rétegzenei karakter megtartásával, ezzel életben tartva a 2010-es évek közepén átmenetileg szünetelő anyafesztivál alapszellemiségét.
 
De a Zaj újra él, és mint már megszokhattuk, idén is a gyönyörű Mátra hegységben található Sástó hűsítő partja ad otthont az augusztus 16–17–18–19-i mulatságnak. Végtelen panoráma, totális underground, naturális valóság, mélyenszántó morajlás: ez a Fekete Zaj Fesztivál.
 
Rándulj ki!
Több mint 20 nemzetközi és több mint 50 hazai előadó koncertezik a Zajon, 5 helyszínen. Aztán lesznek még művészeti és alkotó workshopok, valamint közös beszélgetések, de még tai chi is – ilyen festői környezetben és derék zenei aláfestés mellett képtelenség lenne nem megdumálni az ábrándjainkat, világnézeteket ütköztetni, vagy csak szimplán kollektíven merengeni. Nem maradhat el a Zajtúra sem: idén az Ilona-völgyi vízeséshez és a Kékestetőre lehet majd szervezett módon kirándulni. A Fekete Zaj legfontosabb értéke éppen ez a baráti közeg és hangulat, meg persze az a hiánypótló fellépőlista, ami olyan masszív és intenzív lett, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is katartikus koncertélményeket kínál.
 
Hallgasd meg!
A 10 éve indult Fekete Zaj Fesztivál 2019-ben minden korábbinál színesebb zenei programot kínál: az eddigi három színpad, és a tóparti akusztikus helyszín mellé idén egy live act helyszín is társul, ami újabb zenei szubkultúráknak nyitja ki a fesztivál kapuit, igazi underground zenekavalkádot kínálva – nincs az a jól tájékozott zenerajongó, aki a Fekete Zaj összes fellépőjét fejből ismerné.
 
A fesztivál első napján, augusztus 16-án a headlinerek között lép fel a hiphop és elektronika ötvözésével provokáló orosz IC3PEAK, a brooklyni synth-pop duó, a Light Asylum, a Black Nail Cabaret, és visszatér a szintén magyar gyökerű goth-tron együttes, a Volkova Sisters is.
 
Másnap játszik a death metal kabátjára komplex gombokat varró Tribulation, amely több megtöltött budapesti klub után most végre a zenéjükhöz illő helyszínen, a mátrai fák sötét árnya alatt játszik majd. Másfél évtizedes pályafutásuk alatt zeneiségük is komoly utat járt be és gyűjtött számos komplex réteget magára: az eredetileg death metallal indult négytagú zenekar legutóbbi lemezein pszichedelikus rock, gothic és heavy metal elemek keverednek az értő zenészujjak által sodró, okkult rockzenévé.
 
Szintén a 17-ei fellépők közt találjuk az elektro vonalat kócos, post-punk és industrial elemekkel keverő Agent Side Grindert. Feltűnik a hazai sámánpunk-legenda, a VHK is, és az erőteljes, tájképszerű, sötét metalt játszó izlandi Katla., akik minden bizonnyal az idei Fekete Zaj egyik legkülönlegesebb koncertjét adják majd. A név a sziget egyik legnagyobb vulkánját jelöli, a ponttal kiegészítve azonban Einar Thorberg Guðmundsson és Guðmundur Óli Pálmason (Sólstafir) közös zenei vállalkozására utal. A Katla a sziget egyik legaktívabb tűzhányója, ami ennek ellenére 1918 óta nem tört ki, ám az elmúlt hónapok előjeleit látva most mindenki a vulkán ismételt aktivizálódását várja. A 2015 óta működő Katla. pedig az élő fellépésektől tartóztatta meg magát eddig, most azonban ők is kitörésre készülnek: az első koncertjeik egyike lesz a Fekete Zajos fellépés, így a szervezők nagy örömére egy igazi kuriózum is bekerül majd a 2019-es Zajongók élményei közé.
 
18-án, vasárnap Robert Smith kedvenc zenekara, a The Twilight Sad mutatja be sodró, érzelmes, cipőnézegető zenéjét, de feltűnik a Repetitor nevű garage-postpunk-noise-rock trió és a kísérletezős, ambient és drone metalt játszó Nadja is. Szerepel még a texasi Houstonból érkező Oceans Of Slumber; ők az underground metal szcéna komor, személyes és kimunkált dalokat író együttese, progresszív és doom metal elemekkel zenéjükben.
Ezen a napon lép fel a hazai undeground metal színteret képviselő, 26 éve működő Sear Bliss is, mely 6 év után jelentkezett friss lemezzel: a Letters From The Edge megtartja az együttes védjegyeként azonosítható súlyosságot és a harsonás betéteket, de egyben reagál az elmúlt időszak post black metal hullámára is, melyet többek között éppen a tavalyi Zaj-fellépő, az Alcest munkássága fémjelez.
 
A fesztivál negyedik napján a hazai zenekaroké a főszerep: a Meszecsinka, az Omega Diatribe, a Nulladik Változat és a Lajka mellett játszik a Pozvakowski, a Perihelion, és a berlini Pink Turns Blue.
A fellépők klipjeiből és dalaiból videós és audioválogatásokat is találunk a www.feketezaj.hu weboldalon, ahol a jegyvásárlás mellett a fesztivál tőszomszédságában lévő szálláshelyek közül is válogathatunk.
 
Támogasd!
A Fekete Zaj Fesztivál soha nem kapott pályázati támogatást, mindig is önerőből tartották fent ezt a különleges eseményt. Ahogy tavaly, idén is is részese lehetsz a szervezésnek – elsősorban úgy, hogy jegyet vásárolsz és eljössz. Ha ezen felül is szeretnél hozzájárulni a Fekete Zaj jövőjéhez, támogasd a fesztivált a honlapon, a hála nem marad el!
 
Utazz el!
A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus eredetű tagja, amely 900 négyzetkilométeren terül el a Cserhát és a Bükk-vidék között. Sástó pedig az ország legmagasabban fekvő tópartja, a Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútvonalon. A tengerszint feletti magassága 507 méter. A helyszín könnyen megközelíthető: Budapesttől autóval 75 perc, tömegközlekedéssel 90 perc a menetidő, és a buszok a kemping bejáratánál tesznek le. Pont lesz időd egy jó kis pszichedelikus lemez meghallgatására. Voltaképpen minden adott: egy kivételes és gyönyörű helyszín, terebélyes perspektíva, komfortos moharéteg, nyugtató vízpart, szomorúfüzek, fürdető napsugárpaplan, buja növényzet. A szabad szellem végtelen áramlásának lehetősége a páratlan zenezuhatag és mámoros éji tánc segítségével! Zajra fel!
 
 

Helyszín

Jegyvásárlás