Megjelent a Szólások, közmondások eredete című kézikönyv

Megjelent a Szólások, közmondások eredete című kézikönyv

"...szövegkörnyezet nélkül kevéssé érthető 'otthagy csapot-papot', ami eredetileg Petőfi Sándor Csokonai című versében szerepel..."

Szólások, közmondások eredete címmel megjelent a Tinta Kiadó frazeológiai etimológiai szótára - tájékoztatta a kiadó vezetője az MTI-t. Kiss Gábor többek közt elmondta: az olvasóközönség régóta szükségét érzi egy olyan szótárnak, amely nemcsak megmagyarázza a szólások és közmondások értelmét, hanem azok eredetéről is részletesen tájékoztat.

O. Nagy Gábor, akinek Magyar szólások és közmondások című, először 1966-ban megjelent könyve mind a mai napig népszerű, maga is tervbe vette egy ilyen eredetmagyarázó szótár összeállítását. 1973-ban bekövetkezett halála miatt azonban terve meghiúsult. Kiss Gábor ezért szimbolikusnak és a nagy előd előtti tisztelgésnek nevezte, hogy O. Nagy Gábor születésének 100. évfordulójára lát napvilágot a 750 oldalas gyűjtemény.

A kiadó vezetője beszélt arról is, hogy közmondásaink jelentős része a Bibliából való, mint például a Jákob és Izsák történetére utaló "eladja egy tál lencséért" vagy a Jézust elítélő Pilátus cselekedetét idéző "mosom kezeimet" szólás. A görög-római mitológia is rengeteg szólás bölcsője - ismertette, példaként említve Damoklész kardját és a Akhillesz-sarok kifejezést. A magyar és a világirodalomból is ered szép számú szólás, mint például a nap mint nap hallható, de a szövegkörnyezet nélkül kevéssé érthető "otthagy csapot-papot", ami eredetileg Petőfi Sándor Csokonai című versében szerepel - mondta.
    
Közmondások, szállóigék a mai napig keletkeznek, zömében a közéletei szereplők kijelentései válnak "közkinccsé". A most megjelenő szótár igyekszik a közelmúltban közmondásossá vált kijelentéseket is összegyűjteni, így került bele például Horn Gyula néhai kormányfő mondata, az "Ami nem romlik el, azt nem kell megjavítani".