Novelláskötetet írt Kollár-Klemencz László

Novelláskötetet írt Kollár-Klemencz László

A Kistehén zenekar énekesének első kötete 86. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

Életéről, a természethez fűződő viszonyáról írt Miért távolodnak a dolgok? című novelláskötetében Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekese; a kötet a Magvető Kiadónál jelent meg a 86. Ünnepi Könyvhétre.

"Ez az első könyvem, önéletrajzi anyag, melyben nekiállok teljesen levetkőzni, lebontani minden falat, őszintén, tisztán beszélni az életemről, a környezetemről, arról, ahogy a dolgokat látom" - mondta az MTI-nek a szerző, aki egyben Kistehén zenekar vezetője, dalszerző-szövegírója is.

Kollár-Klemencz László első kötetének főszereplője, Toszka egy tanyán él, "a természetben, a természettel", de ápolva a kapcsolatot a városi élet szereplőivel is. A szerző tíz éve írja novelláit, melyek elsősorban a vele, körülötte történt események rögzítését szolgálták.

Alapvetően arról írok, amik körülöttem zajlanak. Emberek, életek, sorsok, furcsa találkozások, élethelyzetek és a kemény hétköznapok a főszereplők. Nem nagy sztorik, hanem inkább egyszerű emberi történetek, melyekben maga a folyamat és annak egyszerűsége, tisztasága, mégis sokrétegűsége az, ami gyönyörködtetheti az olvasót. Mai dunakanyari történetek ezek, amelyekben a közeli modern város hatása mellett nagyon archaikusan jelen vannak a régi vidéki hétköznapok is" - véli Kollár-Klemencz, aki szerint egyre kevésbé jellemző a vidék és a város radikális elválása.

Szerinte a vidék kicsit elvárosiasodik és a város is nyit a természet felé például a közösségi kertekkel. "Függ az életem a várostól, eközben van egy gazdaságom, állatokat, lovakat, kacsákat tartok. Van, hogy délelőtt elmegyek kandisznót venni, este meg bemegyek koncertezni a városba. Érzem magamon ennek a kettősségnek a belső feszültségét és látom a körülöttem élőkön is" - fogalmazott a szerző.

Kollár-Klemencz László nemrég kiadott Legesleges című szólóalbumán Erdős Virág verseit zenésítette meg. Június 10-én a fővárosi Művészetek Palotájában szólóestet ad, melynek díszvendége Erdős Virág és Grecsó Krisztián lesz. A szólóalbum dalait kiegészítik Másik János és Lantos Iván szerzeményei és korábbi Kistehén-dalok az Ember a fán című lemezről.