Szabaduljatok be a Táncsics 9-be!

Szabaduljatok be a Táncsics 9-be!

október 31-ig

A budai Várban található Táncsics Mihály utca 9. rendkívül izgalmas múltat tudhat magáénak. A színtiszta történelemmel átitatott helyszín sokáig megközelíthetetlen volt egyszerű látogatók számára, azonban úgy tűnik, ennek vége, most egy pop-up kiállítás veszi birtokba.

Az épület jelentős szerepet játszott a szabadságharc kapcsán: ezen a helyen raboskodott Kossuth Lajos 1837 és 1843 között, illetve innen szabadították ki ’48-ban Táncsics Mihályt a forradalmárok. 1920 után a Pénzügyminisztérium tulajdona lett, majd 1948 után háborús jóvátételként amerikai kézbe került, azok a tengerészgyalogosok állomásoztak itt, akik a nagykövetség védelmét látták el.
 
Az ingatlan feltárását 1962-ben kezdte meg Zsolnay László régész, hogy megtalálja a korai királyi rezidencia maradványait. A kutatást 2018-ban a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának régészei folytathatták. A vizsgálódás nem volt hiábavaló, ugyanis rengeteg épített és tárgyi leletre bukkantak, például a több méter magas felmenő falakra, amik ilyen minőségben csak a királyi palota területén maradtak meg a Várban.
 
A Táncsics 9. május 24-e óta hívja izgalmas időutazásra a kíváncsiskodókat. A régészeti sétányt bejárva megismerhetjük, hogy milyen szerepet töltött be a bástya a magyarországi várvédelem során. Az egykori lőportárban interaktív tárlat várja a látogatókat, ahol megszemlélhetik az ásatások során megkerült tárgyi leleteket, így akár betekintést nyerhetünk a korabeli emberek hétköznapjaiba.
 
A pop-up kiállításnak nem célja, hogy felfoghatatlan információmennyiséggel fárasszon, inkább egy izgalmas napot, valódi élményszerű ismeretszerzést kínál az egész család részére.