Trafó 20. születésnap

Trafó 20. születésnap

Itt az egyedülálló multimédiás nagysztori első két fejezete

Megjelent az Indexen az első két fejezete annak az egyedülálló multimédiás nagysztorinak, ami a Trafó Kortárs Művészetek Háza huszadik születésnapjára készült. Az anyagot amelyben négy
fejezet mutatja be a Trafó elmúlt két évtizedét, trafós dolgozók külsős munkatársakkal együtt készítették. Művészeti intézmény korábban még nem dolgozta fel ebben a formában saját történetét. A második két fejezet hamarosan, szintén az Indexen fog megjelenni.
 
 
„Ez az oldal a Trafó huszadik szülinapjára készült. Olvashattok a volt transzformátor épületről, benézhettek a kulisszák mögé, megtudhatjátok, mi jellemző a közönségre, hogyan kerülnek be produkciók, és megismerhetitek a trafós stábot is. Négy fejezet mutatja be, mi épült fel húsz év alatt”
– olvasható az anyag menüjében. 
 
A #trafó20-hoz forgott videó, készültek fotók, grafikák és adatvizualizációk, előkerültek a trafós archívok és a régi programtáblázatok is. A ház és Közönség című, most megjelenő fejezetekben az egykori transzformátorház története és a trafós nézők kerülnek előtérbe, míg a második két részből – Művészet és Stáb – kiderül például, hogyan áll össze egy trafós évad, mik voltak az eddigi legmeredekebb kérések a fellépő művészektől, illetve kik és milyen munkakörökben dolgoznak az intézményben.
 
 
A nagyanyag elkészülését megelőzték beszélgetések a Trafó igazgatójával, Barda Beátával, illetve az
alapító igazgatóval és jelenlegi menedzser igazgatóval, Szabó Györggyel, de megszólalnak a stáb további tagjai is a szervezőktől a berendezőkig.
 
A ház
„Az első fejezetet a Trafó épületének és környékének szántuk. Megismerhetitek a több száz éves történetet és elmondjuk azt is, mi az a transzformátorház. Bemutatunk számotokra ismeretlen tereket, megnézhetitek, hogyan kerültek fel a betűk a homlokzatra és elmondjuk, hogy a ’90-es évek elején miért épp ezt a helyet találta meg Szabó Gyuri.”
 
Közönség
„Évről évre megkérdezzük, milyen előadásokat kerestek, mi jut eszetekbe rólunk, honnan jöttök, kik vagytok. Veletek nőttünk fel, de nektek köszönhetően nem öregedtünk egy percet sem. Nélkületek nincsen Trafó. Azt tudjuk, hogy sokan a szomszédos Élesztőbe mentek át egy-egy előadást megemészteni, és az is hamar eljut hozzánk, hogy mit szerettetek vagy mi verte ki a biztosítékot.”
 
#trafó20 Impresszum
Szöveg: Balkányi Nóra
Szerkesztő: Mezősi Tamás
Videó, kép: Horváth R. Gideon
Art direkció, design és fejlesztés: branditorial
 
A #trafó20 multimédiás nagysztorit a Trafó elérhetővé teszi majd az indexes megjelenéseket követően a weboldalán is.
 
 
 

Helyszín