Az első magyar opera hajléktalan emberekről

Az első magyar opera hajléktalan emberekről

Hajléktalanokról és az ő műveik felhasználásával í...

Hajléktalanokról és az ő műveik felhasználásával írt operát Col Legno (HUN). A zeneszerző meggyőződése, hogy ez az opera elősegíti a hajléktalanság helyes társadalmi megítélését és érzékenyebbé teszi az embereket a témában. Jelentős mérföldkőnek tartja az opera bemutatását az otthontalan emberek sorsának jobbításáért folytatott emberfeletti küzdelemben.

Col Legno elmondta, már régóta törte a fejét azon, hogyan tudna hátrányos helyzetű embereken segíteni. 2013 év végén közönségként részt vett egy hajléktalan humorfesztiválon, amelyen Csábi István novellája megadta a darab alapötletét. (A novella hajléktalan írója nem érhette meg, hogy műve színpadra kerüljön. Idén nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt.) Ezt a humoros történetet egészítette ki a zeneszerző nehéz sorsú költők verseivel. Az egyetlen hajléktalan című operában egy vidéki városban járunk, ahol hirtelen egy hajléktalan ember jelenik meg. A polgármester befogadja Őt. Mivel nagyon jól bántak a város egyetlen fedél nélküli emberével, idővel elkezd egyre több otthontalan figura özönleni a településre. Folyamatos konfliktusok következnek, mivel a helyi ellátó rendszer nincs felkészülve a tömeges hajléktalanságra. A polgármesternek döntenie kell: mi legyen a város „új lakói”-val? Az izgalmas végjáték eredményét 2015. május 28-án Budapesten a Duna Palotában kísérheti figyelemmel a nagyközönség. Már ha lesz előadás …

Col Legno szerint nem azzal kell foglalkoznia a többségi társadalomnak, hogy valaki saját vagy más hibájából lett hajléktalan. Feladatunk inkább az, hogy segítsük ezeket az embereket a magunk módján. A legnemesebb Szolgálatnak és szívügyének tekinti ezt az operát és természetesen ingyen szorgoskodik immár egy éve azon, hogy a darabot bemutassák. A zeneszerző hozzátette: ha tudott volna jobb eszközt, mint ez az opera, akkor azt vetette volna be az otthontalan emberekért.

A professzionális stáb az előadásra már hónapokkal ezelőtt összeállt. Jelenleg az ötletgazda-zeneszerző legfontosabb feladata: pénzszerzés, hogy meg lehessen tartani az előadást. A Duna Szimfonikus Zenekar azonnal igent mondott a felkérésre. A II. felvonásban megjelenő hajléktalanokat a Nemzeti Énekkar alakítja. A 3 főszereplő külön-külön kitűnő énekes-színész. A címszerepet Bándi János játssza. Ő felkérését és szerepének tanulmányozását követően elmondta: ha Otelló bőrébe - szó szerint és átvitt értelemben - is bele tudott bújni, akkor a nemes cél érdekében egy hajléktalan főszereplőt is nagy örömmel alakít. Az AHA Hajléktalan Színpad otthontalan előadóművészei is színpadra lépnek majd a darabban.

A fedél nélkül élő emberekről szóló operát nagyon sokan furcsállják. Akik üdvözlik az ötletet, ezt a látszólagos kizáró ellentétet (opera vs. hajléktalanság) tartják a legnagyobb erényének és ezért kíváncsiak az előadásra.

Az operaelőadás bevételét természetesen hajléktalan emberek kapják az utolsó fillérig. Az előadás megtartásához szükséges pénznek azonban mihamarabb össze kellene állnia.

Önkéntes adományokkal itt lehet támogatni a kezdeményezést:

Diótörés Alapítvány
12001008-01215958-00100002 Raiffeisen Bank
Közlemény: OPERA

/A képen Col Legno; Forrás: Hír24/