Oscar 2014 - Lezárult a szavazás, jöhet a gála

Oscar 2014 - Lezárult a szavazás, jöhet a gála

Lezárult az Oscar-szavazás: az amerikai filmakadém...

Lezárult az Oscar-szavazás: az amerikai filmakadémia tagjainak kedd estig kellett leadniuk voksaikat a 24 kategória legjobbjaira.

Az amerikai Filmművészeti és -tudományi Akadémia (AMPAS) több mint hatezer tagja már második éve online is szavazhat. A postán vagy interneten eljuttatott szavazatokat a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég dolgozza fel, és csupán az Oscar-gála színpadán derül ki, hogy az egyes kategóriákban ki veheti át a jelöltek közül az Oscar-szobrot.

A szabályok tavalyi megváltoztatásának köszönhetően idén először voksolt a teljes akadémiai tagság mind a 24 kategória győztesére. A filmakadémia ugyanis a szavazás előtt a teljes tagsághoz eljuttatta öt kategória - az idegen nyelvű filmek, a rövid dokumentumfilmek, a dokumentumfilmek, az animációs rövidfilmek és az animációs kisjátékfilmek - Oscarra jelölt alkotásait DVD-n, ezzel megszűnt az a gyakorlat, hogy néhány kategóriában csak az adhatta le voksát, aki a szavazás előtt részt vett filmszínházi vetítésükön.

A 86. Oscar-gálát vasárnap rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A deadline.com hollywoodi portál összeállítása szerint a filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs a legutolsó pillanatig telefonüzenetekkel és e-mailekkel bombázta a tagokat, hogy feltétlenül adják le szavazataikat.

Az Oscar-esélyes produkciók reklámkampánya is csúcsra járt még a voksolás utolsó napján is. A televíziós és nyomtatott sajtóban megjelent hirdetések arra ösztönöztek, hogy aki eddig nem tette, mielőbb tekintse meg a jelölt filmeket.

Sztárparádé a gálán

Angelina Jolie-tól Robert De Nirón át Kevin Spacey-ig Hollywood összes nagy kedvence kiveszi a részét a vasárnap esti Oscar-gálán a díjátadásból.

"Nagy izgalommal tölt el bennünket, hogy a hollywoodi közösség megmutatja magát a vasárnapi Oscar-ceremónián. Azt akartuk, hogy rendívül színes legyen a sztárok skálája, hogy ne csak az idei jelölteket, de a filmgyártás egész örökségét is képviseljék" - fogalmazott hétfői közleményében Craig Zadan és Neil Meron, a gála műsoráért felelős két producer.

Az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia korábban már bejelentette, hogy a díjak átadásában a szokásokhoz híven szerepet kap mind a négy tavalyi Oscar-nyertes színész, Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Christoph Waltz és Anne Hathaway is.

A díjátadók most közzétett teljes listáján csaknem ötven sztár neve olvasható. A hollywoodi Dolby Színház színpadán az aranyozott Oscar-szobor átnyújtói között lesz Brad Pitt, Amy Adams, Glenn Close, Penélope Cruz, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor, Jennifer Garner, Will Smith, Harrison Ford, Whoopi Goldberg, Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey, Sydney Poitier, John Travolta, Kim Novak és Emma Watson is.

Az Oscar-műsorban Bette Midler, Bono és Pink is fellép. A gálát Ellen DeGeneres vezeti, a ceremóniát 225 ország televíziója sugározza. . MTI