A 40-es, 50-es évek  Amerikája és a pin-up kultúra

A 40-es, 50-es évek Amerikája és a pin-up kultúra

Miss Pin-Up Hungary verseny az EMAT-on, majd vérbeli rockabilly party a Kuplungban március 19-én.

A PinUp kultúra
 
A címlaplány-kultusz 1942-ben indult az amerikai Yank magazin nyomán. Az olvasóknak bejött ez a fajta női idol keresés, és kialakult a PinUp stílus, mint az érzékiség, a nőiesség, a visszafogott báj kultusza, ahol az élénk színek, jellegzetes pózok, határozott kiegészítők, tipikus smink és frizura hódít. Ha hírességeket kellene megnevezni, Betty Grable, Marilyn Monroe vagy napjainkban Dita von Teese és Katy Perry a PinUp-lány tökéletes megtestesítői. 
 
A Diner kultúra
 
A Diner kultúra a 19. század második felében alakult ki. A büfékocsik kedvelt étkezőhelyei voltak az amerikai munkásosztálynak, majd a nagy gazdasági válság után egyre több réteg választotta a Dinereket. A legendás 66-os út is tele volt az ilyen típusú gyorsétkezdékkel. A II. világháború után aztán egyre több Diner költözött a neonnal megvilágított art deco stílusú épületek valamelyikébe, és  a hagyományos amerikai konyhát alapul vevő éttermek az egész világot meghódították. Közép-Európa első amerikai Diner stílusú étterme pedig hol máshol nyithatott volna meg, ha nem Budapesten. Ez volt a Sunny Diner étterem, ami a mai napig várja vendégeit, hogy visszarepítse őket ebbe a különleges retró világba. Pesten a Rumbach Sebestyén utcában, míg Budán a Hűvösvölgyi úton lehet belekóstolni az eredeti amerikai és mexikói konyha ételeibe, na meg a vérbeli rockabilly atmoszférába. 
 
A két kultúra találkozása a Sunny Diner étterem jóvoltából
 
A Sunny Diner étterem hat éve hirdette meg először versenyét, melynek során az étterem arcát keresték, természetesen egy PinUp-lány személyében. Akkor még csak facebookon lehetett a lányokra szavazni, és a versenynek nem volt különösebb tétje. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban évről évről emelkedett a rendezvény színvonala, és nyerte el mai formáját. Idén már több száz lány jelentkezett a versenyre, és mivel nemzetközi viszonylatban is elindult a mocorgás, jövőre esélyes, hogy országhatárokon átívelő PinUp vetélkedés fogja felütni a fejét. 
 
 
Miss PinUp Hungary
 
Immár ötödik éve kap helyet a Miss PinUp Hungary az EMAT Nagyszínpadán, ami az AMTS Auto, Motor és Tuning Show keretein belül kerül megrendezésre. A verseny legfőbb erénye, hogy nem kell topmodellnek lenni hozzá, 18 éven felül bárki jelentkezhet, aki magáénak érzi a PinUp stílust, így retró öltözékben, sminkben és hajban tudja megtestesíteni a Yank által megteremtett címlaplány hagyományokat. Jelenleg 53 lány ment át a szervezők rostáján, rájuk kép és szöveges bemutatkozás alapján lehet szavazni a www.miss-pinup.com oldalon, ahol 24 óránként lehet csillagokat adni a jelölteknek. A szavazás még nyitott, bárkit be lehet juttatni a legjobb 20 PinUp-lány közé. Március 19-én délután 2-kor ez a 20 lány sétál majd fel az EMAT Nagyszínpadára, akiknek megjelenését egy független hattagú nemzetközi zsűri fogja pontozni. Közülük tízen jutnak majd tovább a döntőbe, melyet a Kuplungban tartanak aznap este, pin-up táncos show, burlesque show és rockabilly koncertek kíséretében. A lányoknak így élőben lehet drukkolni az EMAT-on délután vagy a Kuplungban este. Itt a fő attrakció egyébként a Beautrinity produkciója lesz. Az egyedi bűvész-táncos revue három volt bűvészsegéd lányból szerveződött, és hatalmas show-nak ígérkezik. Miss PinUp Hungary természetesen koronát kap, és azon kívül, hogy ő lesz a Sunny Diner étterem arca, az 50 ezer forintos fődíj tulajdonosa, még számos ajándékban részesül az Eredetithaimasszázs.hu, az Ágoston Stefánia nevével fémjelzett Ticci Rockabilly Clothing, a Dickies és a Merylin Dream Hair jóvoltából.
 
 
EMAT
 
Az EMAT kilenc év alatt Magyarország legnagyobb autós rendezvényévé nőtte ki magát. Idén március 18. és 20. között lehet kilátogatni a Hungexpo-ra, ahol nem akármilyen programokkal várnak a Miss PinUp Hungary-n kívül is. Carstyling.hu Tuning Show, Budapest Motor Fesztivál, a világ legújabb autósportját éltető Gymkhana Országos Bajnokság, Épített Motorok és Autók Találkozója, nagyteljesítményű motorokkal végrehajtott látványos akrobatikus gyakorlatokra épülő Hungarian Stunt Riding Championship és a Magyarok a világ járműgyártásában fedőnevű kiállítás vár a három napos rendezvényen. Ezen kívül 11 ország 284 autós kiállítója is felvonul a legnagyobb autómárkákat és importőröket beleértve, és persze drift és stunt bemutatók, streetfighter show, freestyle motocross és a koncertek sem maradnak el. A 40-es, 50-es évek Amerikája természetesen itt is visszaköszön majd a Rusty Rodders Hot Rod Show-nak köszönhetően. Az épített autók versenyére minden olyan autót lehet nevezni, melyek egy 1965 előtti modell újragondolt, technikailag átalakított változatai. 

Helyszín