A Dürer Kertmozi és a Recorder bemutatja: Kölyköd voltam (1983)

A Dürer Kertmozi és a Recorder bemutatja: Kölyköd voltam (1983)

Almási Tamás filmje az EDDA Művek 1983-as búcsúkoncertjéről. Vetítés: június 16., kedd, 20:30.

A miskolci Edda Művek 1983-as feloszlásáról és búcsúkoncertjéről a Magyar Televízió Ifjúsági Osztálya számára Almási Tamás rendezésében Kölyköd voltam címmel dokumentumfilm készült, amelyet azonban a zenekar frontembere, Pataky Attila le akart tiltatni. A filmet végül 1985-ben bemutatta a televízió, néhány magyarországi és külföldi filmfesztiválon levetítésre került, sőt még a francia ARTE tévécsatorna is megvásárolta, de itthoni moziforgalmazásig soha nem jutott el. A Recorder június 16-án, kedden levetíti a ritka filmet a Dürer Kerttel közös szabadtéri vetítésen, mely előtt és után még egy beszélgetésre is sor kerül Almási Tamás rendezővel.

1983 őszén megjelentek a plakátok, hogy az EDDA Művek – tagjainak közös elhatározása alapján – az év végén megszűnik, a zenekar búcsúkoncertjét 1983. december 17-én, szombaton tartja a miskolci Sportcsarnokban. A plakátokon csak négy arc – Pataky Attila, Slamovits István, Fortuna László és Zselencz László – volt látható, a billentyűs Gay Tamás és a szaxofonos Kegye János nem számított állandó tagnak.

Ekkor már napvilágot látott, hogy a búcsúból koncertlemez és film is készül. A filmet Almási Tamás rendezi, aki Ballagás című mozijában már használt Edda-számokat. Azt is tudni lehetett, hogyan alakul majd a főszereplők sorsa: Pataky Fortunával Norvégiába megy vendéglátózni, hogy összeszedje magát, aztán visszatérjen a színpadra. Slamó pedig Miskolcon marad. Film és lemez mellett egy könyv is várta a maga sorsát. Riskó Géza Eddáról szóló munkája már régen kész volt, de nem hagyhatta el a nyomdát. Senki nem tudta, pontosan miért. Állítólag adminisztrációs hibák miatt csúszott a megjelenés, a városban persze az terjedt, betiltották. Nyomdából kilopott nyers példányok jártak kézről-kézre Miskolcon.

A búcsúról is szóló kész film sok Edda-rajongó számára csalódást okozott, mert nem egy hagyományos koncertfilm lett belőle az este teljes dokumentálásával. Való igaz, lett viszont helyette egy nagyon izgalmas dokumentumfilm, amely bemutatja egy zenekar szétesésének végét, a nyolcvanas évek eleji-közepi szocializmus puhulásával eljött GMK-s, maszekolós, vadkapitalista önmenedzselő világát, de persze a magyar popzene egyik fontos zenekarának utolsó koncertjét is.

 

Kölyköd voltam
rendezte: Almási Tamás
(1984, 59 perc)
június 16., kedd, 20:30
A film előtt és után beszélgetés Almási Tamással
A belépés ingyenes!
Helyszín: Dürer Kert - XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21.