A jövő rajtunk múlik

A jövő rajtunk múlik

4. Globális Fenntarthatósági Divathét

Hét kontinens, húsz ország keres megoldást az etikus és felelősségteljes divat kérdéseire.
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközileg elismert esemény, a
Globális Fenntarthatósági Divathét
(Global Sustainable Fashion Week, #GSFW).
 
A rendezvénysorozat – melynek programjában divatbemutatók, panelbeszélgetések, konferenciák és egyéb kísérőprogramok is helyet kapnak – 2019. április 8. és 11. között kerül megrendezésre, fő témája pedig a határokon átívelő fenntarthatósági szempontok szerinti kreatív és innovatív tervezés, gyártás, társadalmi felelősségvállalás és tudatos ökodivat helye és feladatai jelen korunkban. Az idei év sztár tervezője és előadója az amerikai Emmy-díjas Jeff Garner, akinek a divatbemutatóján az ismert hegedűvirtuóz Analiza Ching játszik.
A kétnapos nemzetközi konferencia kiemelt előadói között van Carry Somers, a Fashion Revolution alapítója és Sass Brown a fenntartható és etikus divat egyik legemblematikusabb alakja.
 
A GSFW eseménysorozatot ma már nem szükséges bemutatni a fenntartható divat világában jártas szereplőknek. A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának négy évvel ezelőtti kezdeményezése már a kezdetekkor csaknem 15 ország képviselőit vonzotta, 2019-re pedig az egyik legismertebb divateseménynek számít. „A GSFW leginkább azért tekinthető egyedi és szükséges kezdeményezésnek, mert a nemzetközi összefogás és együttműködés a legfőbb erősségünk. A világ minden részéről érkeznek és szerepelnek divattervezők és előadók, egy igazi színes kavalkád jellemzi az eseményt. A globalitást mutatja az a tény is, hogy egy nemzetközi csapattal dolgozunk, egybeolvasztva a különböző kultúrákat, ötvözve az eltérő ismereteket, gondolatokat egy jó ügy és közös cél, a fenntartható, etikus divat érdekében.” – nyilatkozza a főszervező, Mányiné Dr. Walek Gabriella. A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) szeretné a kreatív és innovatív tervezés, gyártás mellett a hagyomány- és értékmegőrzésre, a fenntarthatósági szempontokra, valamint a megfelelő szociális és etikus hozzáállás szükségességére felhívni a figyelmet a divatiparban, és támogatni azokat a tervezőket, gyártókat, szakembereket, akik ezen koncepciók mentén dolgoznak. Ez komoly kihívást és társadalmi felelősségvállalást is jelent, amelyhez hasonlóan gondolkodó partnerek, szponzorok együttműködése szükséges, hogy tervezett programjaikat megvalósíthassák és közös, globális célok érdekében együtt dolgozhassanak.
 
A 4.Globális Fenntarthatósági Divathét sajtótájékoztatójára, a nemzetközi konferenciára, a tervezők munkáinak kiállítására, valamint a nemzetközi ökodivatbemutatók megrendezésére az Olasz Kulturális Intézetben kerül sor, a második napi konferenciának pedig a BKIK ad otthont. Az Argentin Nagykövetséggel közösen szervezett VIP programként külön is bemutatkozik néhány argentin és dél-amerikai tervező a Tildy Palotában.
 
A résztvevők inspirációt és ismereteket szerezhetnek a fenntartható divat különböző aspektusairól és eredményeiről, bemutathatják saját társadalmi felelősségvállalásukat a fenntarthatósághoz kapcsolódva és szakmai fórumokon, networking eseményeken új együttműködési lehetőségeket találhatnak. Az előadók, tervezők, résztvevők csaknem 20 országból, az összes kontinenst képviselve csatlakoznak GSFW eseményeihez, Argentínától Tajvanig neves külföldi divattervezők és a divatvilág drominens alakjai vonultatják fel különleges ökokollekcióikat és adnak hangot véleményüknek, gondolataiknak a fenntartható és etikus ruhagyártással, korunk társadalmának extrém fogyasztási
szokásaival és annak környezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.
 
Az idei év kiemelt tervezője és előadója az Emmy-díjas amerikai divattervező, Jeff Garner, aki
olyan közéleti személyiségek ruhakölteményeit alkotta, mint Gisele Bündchen, Taylor Swift, Cameron
Diaz, Rihanna, Miley Cyrus vagy Sheryl Crow. A 4. GSFW kifutóin továbbá olyan nemzetközileg
ismert ökodivattervezők vonultatják fel kollekcióikat, mint a kidobásra ítélt kávés zsákokat
használó Sylvia Calvo, az „erőszakmentes selyemfeldolgozás atyja” - Georg Andreas Suhr
 
(Cocccon), a 12 naptári hónap inspirálta tervező Jocelyn Chen, a magyar Rózsa Megla (Navona) ramie/hócsalán és kékfestő anyagból tervezett kollekciójával, Naima Nevice Maneno, a Németországban élő tanzániai tervező szülőhazájának hagyományait követve a divatban, a Plus Que Ma Vie igen markáns olasz férfi ruha márka. A madridi Fenntartható Divat Szövetség koordinálásával 5 spanyol ökodivattervező közös divat show-ban fog bemutatkozni. A kiállítók között számos hazai és határon túli tehetséges fiatal tervező munkája kapott helyet a külföldi tervezők mellett, bemutatva kreatív, innovatív és ötletes újrahasznosító megoldásaikat, mint a Londonban élő, erdélyi származású Jánosi Matilda (Tildart), a Junior Expo szlovák dobogós győztese, Viola Melinda, a temesvári Csiszár Borbála és számos magyar öko ruha, cipő és ékszertervező, köztük a WORTH EU projekt 5 magyar pályázója, élén az egyik győztessel, Veszprémi Gabriellával. Dél-Amerikát olyan ismert márkák képviselik többek között, mint a Bohetnika Mexikóból, Nhila&Religare Kolumbiából,  Las Polleras de Agus, és By Maqu Peruból és Francisca Tornero Chiléből,  melyhez csatlakozik a magyar ékszertervező, Fehér Anna Frida Kahlo ihlette ékszereivel. Érdekes színfoltja lesz a kiállításnak Dávid Botond különleges 1300 db-os népi viselet fotó gyűjteményét bemutató hologramos installációja.
 
A rendezvény idei mottója „A jövő rajtunk múlik!”, mely szlogennel arra szeretnék ösztönözni a közönséget, hogy gondolkodjanak tudatosabban fogyasztásukkal kapcsolatban. További témaköreik között szerepel az etikus és fenntartható divat aktuális kérdésein túl az öko-tudatos alapanyagok és környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása, a körforgásos divat, zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, slow fashion, érdekes kreációkat láthatunk az újrahasznosítás témakörében, tárgyalják a divatipar hatását a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségességét, a fogyasztók szerepét a fenntartható divatban, valamint a tisztességes kereskedelem (fair trade) kérdéskörét.
 
A 4. GSFW konferenciájának és divatbemutatójának néhány érdekes előadója – a teljesség
igénye nélkül:
- Carry Somers– az Egyesül Királyságból érkezik a Fashion Revolution alapítója, a fenntartható
divat, emberi jogok és etikus gyártás képviselője
- Sass Brown, aki a GSFW tiszteletbeli elnöke, a fenntartható és az etikus divat egyik leg-
emblematikusabb alakja
- Miguel Angel Gardetti – a Center for the Study of Sustainable Luxury és Center for
Sustainable Textile alapítója Argentínából
- Mostafiz Uddin – a fenntarthatósággal kapcsolatos konferenciák egy ismert alakja, a
bangladesi textilipar egyik kiemelkedő képviselője
- Dr Leeann Teal Rutkovsky – nőjogi aktivista, a fenntarthatósági divattervezés innovátora
- Katherine Soucie – a számos díjat nyert vancouveri művész és designer is ad tippeket fő
témaköréről a textilipari hulladék átalakíthatóságáról és felhasználási módjairól
- Edwina Huang – az öko alapanyagok és a körforgásos divat kíváló szakember
- Alice Beyer, Németországból a Circular Economy Club (Körkörös Gazdasági Klub) egyik
mentora is
- British Council programjairól Parvinder Marwaha EU projekt menedzserük fog beszélni
- Kenny Jackson-Forrest – a Style & Trashion alapítója új könyvét (Trashion Forward) is
bemutatja
Georg Andreas Suhr – a német German Federal Ecodesign díját Cocccon márkájával elnyerő
designer
Vittorio Giomo – a GSFW fő tanácsadója, aki a divat és a klíma változás problémáival is
foglalkozik