Arany Medál-díj

Arany Medál-díj

tizedik alkalommal is a közönség dönt

Idén decemberben tizedik alkalommal hirdetik ki az Arany Medál-díj nyerteseit, hat kategóriában. A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést olyan színművészek rendezők és írók kaphatják, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, esetleg önálló kötetet publikáltak.
 
 
A következő kategóriákban lehet szavazni:
    • Az év írója
    • Az év színésze
    • Az év színésznője
    • Az év rendezője
    • A legígéretesebb fiatal tehetség díja
    • Életműdíj
 
A voksolás alapvetően emailen keresztül történik, az aranymedaldij@gmail.com címre kell küldeni a díjra érdemes művész nevét, október 30. és november 30. között. Minden email számít - bár a voks a Bethlen Téri Színházban kihelyezett szavazóurnában is leadható. Nincs lista a jelöltekről, minden olyan színészre, íróra és rendezőre lehet szavazni, aki az idei naptári évben művészi produktumot alkotott. A jubileumi év számvetésre késztetett minket: utóbbi években több tízezer szavazat alapján kerültek ki a díjazott nevek. Reméljük, ez idén sem lesz másképpen - hacsak nem üdvözölhetünk még több szavazót az Arany Medál-díj felfelé ívelő történetében. A korábbi évi díjazottakkal (Básti Juli, Hartai Petra, Thuróczy Szabolcs színművészek, Száraz Miklós György író) szavazásra buzdító videókampányt készítünk, amelyet szíves közlésre Önökhöz is eljuttatunk. Kérem azzal, hogy hírt ad az Arany Medál-díj szavazásának megindulásáról, segítse munkánkat!
 
A tavalyi év elismertje Nádas Péter író, Schneider Zoltán, Huszárik Kata, ifj. Vidnyánszky Attila és Piros Ildikó színművészek, valamint Enyedi Ildikó filmrendező volt. Az utóbbi kilenc évben mások mellett Arany Medál-díjban részesült Dragomán György, Száraz Miklós György, Vámos Miklós és Háy János írók, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Básti Juli, Halász Judit, Kulka János, Osváth Judit és Martinovics Dorina színművészek, valamint Szász János, Till Attila és Zomborácz Virág filmrendezők. 
 
A díjkiosztót december 5-én 15 órától a korábbi évek helyszínén, a Bethlen Téri Színházban (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.) tartjuk. Az élőzenével és egyéb kulturális és gasztronómiai ínyencségekkel egybekötött est háziasszonya  - már hagyományt követve -Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. A díjkiosztó alapvetően sajtóeseményként funkcionál, ugyanakkor tekintve, hogy az Arany Medál-díj kerek születésnapját ünnepli, az elmúlt kilenc év nyertesei is hivatalosak a közös ünneplésre. Idén három színművész népszerűsíti a díjat: Básti Juli, Hartai Petra és Thuróczy Szabolcs, valamint egy szépíró, Száraz Miklós György. A videókampány részét képező kisfilmek a YouTube videómegosztón láthatóak. 
 
A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója, Mészáros Márton kulturális újságíró, számtalan lap - jelenleg szabadúszó - szerzője. Az Arany Medál-díj hivatalos médiapartnerei: Népszava, 168 óra, Premier művészeti magazin, Kláris irodalmi lap, Pesti Bölcsész Újság, Taxi Magazin, Fidelio, Revizor, Kulturpart, MizusCafé, Litera.hu, Szinhaz.hu, Szinhaz.org, Mandiner.hu, Félonline.hu, Új Könyvpiac, Criticiai Lapok, ELTE Online, Sikeres Nők, Erzsébetváros, Körúti Korzó, Vörös Postakocsi, Star, Színes Ász, Sorry! Támogatója a Főváros VII. kerületének Önkormányzata, valamint Farkas József magánvállalkozó.