Artmozik éjszakája 2017

Artmozik éjszakája 2017

Május 12-én ismét kimarad a záróra öt budapesti filmszínházban! Az Artmozik éjszakáján este hattól hajnalig egymást követik a jobbnál jobb filmek a Művész, Puskin, Toldi, Kino Cafe és a Tabán mozikban. És csak egy karszalag kell hozzá!

A Művészben az idei Oscar-gála két nagy nyertese, a Kaliforniai álom és a Holdfény mellett olyan klasszikusok is visszatérnek a vászonra, mint a régi és az új Trainspotting, a Woody Allen-féle Café Society vagy Chaplin „Modern idők”-je. Magyar filmekből sem lesz hiány: Enyedi Ildikó Arany Medvés szerelmesfilmje, a Testről és lélekről, az Ernelláék Farkaséknál, valamint a pár hónapja mozikba került Martfűi rém is megtalálható a Művész mozi extra kínálatában.
 
A Titanic Filmfesztivál után csak a Toldiban lesz látható a Nyers című kőkemény horror, amely – amellett, hogy a felnőtté válás és nővé érés nagyon fontos kérdését feszegeti, és szinte kivétel nélkül csak pozitív kritikákat zsebelt be – azzal szerzett hírnevet magának, hogy a torontói filmfesztiválon többen elájultak és hánytak a vetítés alatt. Az Arany János utcába költözik pár kiemelkedő skandináv film is: a Palackposta, a Vadászat, a Nyomtalanul és a Fácángyilkosok.
 
Egy különleges kisfilmválogatás mellett a magyar filmek kedvelőinek szóló programot állított össze a Kino: itt is fut majd a Testről és lélekről, az Ernelláék Farkaséknál és a Martfűi rém, továbbá az Állampolgár, a Kút, a Tiszta szívvel, a Kojot és az 1945 mellé bevágtázik a Kincsem is. A zenés filmek közül Bereczki Csaba egész estés, zenés dokumentumfilmjét, a Soul Exodust ajánljuk, melynek középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó formáció tagjai, vagyis az ő út- és zsidóidentitás-keresésük áll. A populárisabb vonal kedvelőire is gondoltak a szervezők a Wellhello-slágerek inspirálta #Sohavégetnemérőssel.
 
A Tabánban azokból a filmekből válogatnak, amelyek a házban korábban nagy sikerrel futottak: többek az Arany Pálma-díjas Én, Daniel Blake, a Fehér király és a hírnevének csúcspontján emigrációba kényszerült osztrák író, Stefan Zweig életét megörökítő Búcsú Európától is látható lesz a vásznon. Egy kis extra ide is jut: a francia „Sóher” premier előtti vetítése Dany Boon főszereplésével!
 
Karszalagok személyesen a mozik pénztáraiban vásárolhatók 3500 Ft-os áron, ami egy igazi filmzabáló számára nagyon is kedvezményesnek tekinthető.  A programfüzetet megtalálod az esemény hivatalos Facebook-oldalán és az artmozi.hu weboldalon!
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. május 9.