Nágák, elefántok, madarak - Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből

Nágák, elefántok, madarak - Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből

2016. szeptember 30. - 2017. május 1. // Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Új időszaki kiállítás nyílik a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A szeptember 30-tól látható kiállítás anyaga Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon. Ez a művészet anyanyelve, egyik legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez. 
 
A kiállítás olyan utat jár be, amely többféle aspektusból – földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is – vizsgálja a délkelet-ázsiai textilek kódjait, így a textilek rituális szerepének és mintarendjének bemutatásától kezdve az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal. 
 
A khmer birodalomból elinduló kalandozás a burmai és a sziámi (thai) udvar szentélyein keresztül vezet a ma is Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén élő számos nép, így a hmongok, a rendkívül színes és változatos textilkultúrájú tai népek, a jaók és lantenek, valamint a brú hegyi törzs textíliái és ékszerei felé. Számos multimédiás elem, film és montázs jeleníti meg, hozza mozgásba és új összefüggésbe a látott tárgyakat. A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.
 
Változás és állandóság viszonya áll a figyelem középpontjában, mintegy a kiállítás vezérfonalaként, ahogy a textileken felfejthető és bemutatható ez a bonyolult, de rendkívül érdekes formanyelv. 
 
A kiállított textil- és ékszeranyag kortárs kapcsolódási pontjait az öt-hat hetente váltakozó pop up kiállítások emelik ki, melyek keretében kortárs magyar művészek délkelet-ázsiai ihletésű tárgyai vonulnak fel.  A „Dressz. Kód?” programsorozatban a művészek tárlatvezetés és előadás keretében mesélnek majd az őket érdeklő vagy inspiráló részletekről. 
 
A Design Hét alatt látható az első Dressz.Kód? című "pop-up" kiállítás, melyen két kortárs magyar művész értelmezi és alakítja újra a délkelet-ázsiai világ anyag-, forma- és mintakincsét, a kezük nyomán születő alkotások pedig újabb értelmezési lehetőségekkel gazdagítják a hagyományos tárgykultúrát. Tóth-Vásárhelyi Réka vietnámi inspirációit fababákkal, öltözékkel és fülbevalókkal jeleníti meg, Mohácsi Anna pedig egy táskával mutatkozik be, melyet a kiállított délkelet-ázsiai textilek inspiráltak. 
 
2016. szeptember 30. (péntek) 16 óra 
A teljes kiállítás megtekinthető a kurátor, Kardos Tatjána és Tóth-Vásárhelyi Réka vezetésével. 
 
2016. október 1. (szombat) 16 óra 
A teljes kiállítás megtekinthető a kurátor, Kardos Tatjána és Mohácsi Anna vezetésével. 
Részvételi díj: teljes árú jegy: 1000 Ft/fő; kedvezményes jegy: 500 Ft/fő
 
Workshop 
2016. október 1. (szombat) 10-12 óra
A kiállítás egyéni megtekintése előtt és után Tóth-Vásárhelyi Réka és Mohácsi Anna vezetésével készíthetnek az érdeklődők ázsiai ihletésű ékszert. 
Részvételi díj: 1500 Ft/fő
 
A programok regisztrációhoz kötöttek, részvételi szándékukat szeptember 29-ig jelezzék a hopprogram@hoppmuseum.hu címen. (maximális létszám: 30 fő)
 
További Dressz.Kód? "pop-up" kiállításaink: 
2016. szeptember 29. – november 2.
TÓTH-VÁSÁRHELYI RÉKA | MOHÁCSI ANNA
 
2016. november 3. – november 30.
NÁDAI ANDREA | ZÁMORI ESZTER | ZÁMORI ZSÓFIA
 
2016.december 1. – 2017. január25.
KIRÁLY FANNI | PÁTHI DIÁNA
 
2017. január 26. – március 8.
JAKAB ÁGNES EMMA | GERA NOÉMI
 
2017. március 9. – április 30. 
LENZSÉR-MEZEI KATA | FEJÉR-SZÉKELY ANNA | GYÖRGY EMÍLIA