Robert Wilson a Vígszínházban

Robert Wilson a Vígszínházban

Az érdeklődők egy rendkívüli találkozáson vehetnek részt az egyetemes vizuális kultúra egyik legmeghatározóbb alkotójával április 25-én 14:30-kora Vígszínházban.

A világhírű rendező és alkotóművész egy közel 3 órás, rendkívüli előadásban vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába. Szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja majd be, és ezzel egy intim, bizalmas önarcképet is ad alkotómunkájáról.

Az előadásban Mr. Wilson legfontosabb rendezései is szóba kerülnek, így például A süket pillantása, az A Letter for Queen Victoria, az Einstein a parton –, amelyet a zeneszerző Philip Glass-szal készített-, továbbá a The CIVIL warS, és a The Black Rider.

A Vígszínházban Robert Wilson előadásán szinkrontolmács működik közre. A rendező az előadás végén lehetőséget ad a közönségnek kérdések föltevésére is, így reményeink szerint kialakul egy dialógus az érdeklődők és a művész között.

Robert Wilson előadására a diákok, diákigazolvány felmutatásával kedvezményes áron vásárolhatnak jegyet. A diákjegy ára: 1000 Ft/db. A Vígszínház ezzel a gesztussal várja a fiatalokat a különleges, nem mindennapi előadásra. 

Robert Wilson színházi rendező, képzőművész több mint 50 éve folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában áll. Színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet és a jelmez, a zene, a hang és a fény egységes hatására törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, és több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című nagy sikerű zenés előadásban Mikhail Baryshnikovval, és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gaga-val, akiről videó portrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

A hazai közönség a Vígszínházban, az elmúlt év októberében láthatta Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt, mely a Cseh Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Szlovák Nemzeti Színház közös előadása, és nagy sikerrel szerepel Európa színpadain.  Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után további meghívásokat kapott az előadás, így februárban Franciaországban a Reims-i nemzetközi színházi fesztiválon - Reims Scène d'Europe Festival- , majd Németországban, Karlsruhe-ban mutatják be a darabot. A nemzetközi társulatban a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze az egyetlen magyar szereplő.