Spirituális ihletésű darab az Élőkép Színház tolmácsolásában: Fénygolyók

Spirituális ihletésű darab az Élőkép Színház tolmácsolásában: Fénygolyók

December 19. // Bethlen Téri Színház

A gömbbe zárt fény és Az angyal válaszol című könyv szövegei adják a jelenetek közös nevezőjét. E különleges dokumentum az élet rejtett kérdéseire ad válaszokat a második világháború embertelensége közepette. Az „angyal” által megfogalmazott metafizikus minőségek és a látvány absztrakciója mentén az előadás fókuszában életünk láthatón túli struktúrája áll. Elhangzik: Jalaladdin Rumi Az atomok verse.
 
Kritika a darabról: 
 
 „A produkció alapját Az angyal válaszol című, később könyvalakban is megjelent jegyzet-gyűjtemény adja, mely négy érzékeny fiatal második világháború alatt keletkezett spirituális élményeinek lenyomata. (...) a képek egyszerűek, letisztultak, hangeffektusok kísérik az előadást. (...) A színen csak az egyik női alakot látjuk, aki ember, és az angyalnak nevezett magasabb rendű spiritualitással, belső hanggal, a mesterrel folytat párbeszédet az élet nagy kérdéseiről úgy, hogy közben – szaggatott mozdulatok elvégzésével – az instrukcióinak is eleget tesz. A másik entitásnak csak a hangját lehet hallani. (...) 
A két lélekszerű alak mellett az est főszereplője a bezárt és körülhatárolt fény, a világító gömbtest. A lassú, szinte megállított pillanatok nagy koncentrálást igényelnek a nézőktől, a gömb alakforma változatainak látványa adja a folytonosságot, az egyedüli kapaszkodót – szép ívet ír le így az este. (...) 
Az előadás értéket teremt: felhívja a figyelmet erre a különleges szöveggyűjteményre és a jelenségre, benyomásokat is közvetít. (...) Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy egy ilyen produkciónak feladata-e úgy bevonni a közönséget saját erőterébe, ahogy Hannának annak idején sikerült bevonnia a barátait. Továbbá: meg lehet-e határozni, hogy a különböző nézőkre hogyan hat egy ilyen különleges, megtisztító élmény. Az előadás illusztrálja a spirituális élményt, a nézőtéren ülők információhoz jutnak és megértik a történelem viszontagságai között született, nagyon értékes kapcsolatrendszer minőségét, és azt, hogy szorult helyzetben mi mindenre képes az ember. És hogy létezhetnek még tágabb univerzumok is... Bérczi Zsófia, a tervező-rendező szavaival élve: „életünk láthatón túli struktúrája".  (Varga Kinga: Atomok a térben, tanckritika.hu, 2015)
 
Külön fülhallgatóval lehetőség van angol nyelven is megnézni az előadást. Kérjük, hogy igényét előre jelezze. Rövid videó ajánló: 
 
 
Szereposztás:
az ember: Hrotkó Heléna
az angyal-bábos: Bérczi Zsófia
az angyal angol hangja: Ramona Shah
zene: Gerzson János
fénylő kellékek és rádióvezérlés: Tankó Barnabás
üvegmunkák: Pataki Attila
tervező, rendező: Bérczi Zsófia
 
támogatta:  SÍN Kulturális Központ, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, The School of Visual Theatre, Ethnosound
 
külön köszönet Berecz Beának, Fers Mártának és a jeruzsálemi School of Visual Theater tanárainak – Amit Drori-nak, Guy Gutman-nak, Ruth Wieder Magan-nak, Haim Abramsky-nak, Daphna Ben-Shaul-nak