Színházpedadógia felnőtteknek is - megújult a Gondolat Generátor

Színházpedadógia felnőtteknek is - megújult a Gondolat Generátor

Kibővített kínálattal és megújult csapattal indul a 2017/2018-as évadban a Gondolat Generátor, a Trafó kortárs színházpedagógiai programja.

Az eddig is sikerrel futó, középiskolásoknak szóló foglalkozásokon túl két állandó csoporttal, kreatív pályázatokkal és előadásokhoz kapcsolódó, minden korosztály számára nyitott közönségtalálkozókkal várják a közönséget. A programban nemcsak színházi produkciók, de táncelőadások is szerepelnek, sőt, a Trafó Galéria kiállításai továbbra is szerepelnek a Gondolat Generátorban. A megújult, széles közönség számára is elérhető program célja, hogy a Trafó nézői ne csak láthassák az előadásokat, hanem azok kapcsán párbeszédbe is léphessenek egymással és az alkotókkal. 
 
Az egyes pedagógiai programok négyféle formában valósulnak meg és más-más metodikát követnek. Közös pontjuk az azonos cél: mindegyik fejleszteni kívánja a résztvevők társadalmi érzékenységét és problémalátását; elérhető közelségbe szeretné hozni az alkotói önkifejezés lehetőségét, és teret kíván biztosítani a közös gondolkodásra és véleménycserére. A programhoz csatlakozó résztvevők pontgyűjtő játékokon vehetnek részt, alkotásokat hozhatnak létre a produkciókhoz kapcsolódóan, és az előadások által generált gondolataikat és érzéseiket is megvitathatják.
 
A Trafónak legalább olyan fontos a közönsége, mint az ott fellépő művészek, ezért teremt lehetőséget személyesebb viszony kialakítására a nézők és a művészet, művészek között. A Gondolat Generátorral a Trafó egy valódi közösségnek adhat otthont.
 
Programtípusok
 
NÉZŐPONT
 
A műsorfüzetben vörös színű ponttal ellátott előadások után nem lesz érdemes hazamenni, ugyanis egy tematikus, kötetlen véleménycserére biztosít lehetőséget a Gondolat Generátor csapata. 
 
Pályázatok
 
Az évad során több alkalommal meghirdetett pályázatokkal alkotásra buzdítunk olyan 2-5 fős csoportokat, akiket megihlet egy-egy Trafóban látott előadás, vagy azok kérdésfelvetései. A műveket az előadók bírálják el.
 
CSATLAKOZÓ 
 
A heti rendszerességgel találkozó csoportok egyedi bepillantást nyernek a Ház működésébe – az előadások látogatásával, az alkotókkal való munkával, a csoporton belüli közös gondolkodással, és végül egy saját alkotással válnak a Trafó kikerülhetetlen részévé. 
 
Középiskolásoknak szóló foglalkozások 
 
A középiskolás osztályoknak szóló különböző műfajú előadásokhoz kapcsolódó ráhangoló és feldolgozó foglalkozások drámajátékos eszközökkel segítik elő a kortárs művészet és a fiatalok párbeszédét. 
 
További információ és a jelentkezés részletei: 
gondolatgenerator@trafo.hu 

Helyszín