Táblaavatás a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat emlékére

Táblaavatás a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat emlékére

Az MHV Rottenbiller utcai stúdiója tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hatodik poptörténeti emlékpontját.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták, április 21-én pedig a BME E-Klubjának helyszínére is emléktábla került.
 
A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő hatodik táblát 2016. május 11-én, 14 órakor avatják a Rottenbiller utca 47. számú épület tiszteletére. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, valamint Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója. 
 
A Rottenbiller utca 47. számú ház földszintjén korábban az Odeon mozi üzemelt, ezt építették át Kodály Zoltán közbenjárására. Eleinte a munkásmozgalmi indulók mellett csak komoly- és népzenei felvételeket rögzítettek itt. Idővel fejlődött a technika, 1962-ben már a sztereó minőség is elérhetővé vált. A hatvanas évek közepétől aztán egyre több beatzenekar tűnt fel a Rottenbiller utcában. Minden „lemezképes” zenész és zenekar megfordult itt, kivétel nélkül. A „Rottenbiller utca” tulajdonképpen olyan fogalommá vált, mint mondjuk az Abbey Road – hozzá sem kellett tenni a stúdió szót, mindenki tudta, mit jelent, ha egy zenekar a Rottenbiller utcába megy.