Kezdd kicsiben

Kezdd kicsiben

Termelj kevesebb szemetet!

Van egy mondás, miszerint a változást, amit a világban látni szeretnénk, először magunkban kell elkezdenünk. Magad sem hinnéd, mennyi hulladékot termelsz ki a jól megszokott dolgaiddal – például egy szimpla elviteles kávéval – és milyen egyszerű, apró lépésekkel tehetsz kicsiben azért, hogy jobban odafigyelj a környezetedre.
 
 
1)      A textilzsákok kora
Vigyél saját szatyrot! Tudjuk jól, minden magyar háztartásban van egy zacskó tele zacskókkal, az ilyen mértékű műanyag-felhalmozás azonban nagyon káros – és egyébként teljesen felesleges is. Az utóbbi években kifejezetten divatba jöttek a vászontáskák és -zsákok, mindenféle mintával, felirattal és fazonban megtalálhatóak szinte az összes ruhabolt kínálatában, de sok helyen már az élelmiszerboltok is biztosítanak ilyen alternatívát. Ne feledd, a tudatos, környezetkímélő vásárlás már az induláskor kezdődik!
 
 
2)      Legyen saját üveged!
Ahányszor anyukád bement a kamaszkori szobádba, minimum 5 üres üveggel távozott onnan. Ismerős, ugye? Legtöbben még felnőtt korunkra sem tudjuk levetkőzni azt a szokást, hogy tonnával halmozzuk fel a műanyag palackokat. Itt az ideje véget vetni ennek! Ruházz be egy termoszra, vagy válassz egy szimpatikus méretű és formájú üveget, amit nem dobsz a többivel a szelektívbe. Vidd magaddal, amikor elindulsz otthonról – így nem kell úton- útfélen megállnod, ha megszomjazol – ergo spórolsz és a környezetedre is vigyázol!
 
 
3)      Hasznosítsd újra!
Légy kreatív! A mamától elhozott lekváros és lecsós befőttesüvegek tárolóedényként is megfelelnek a jövőben, a régi, elnyűtt pólókból vagy más ruhadarabokból pedig kiváló takarítórongy válhat. A többit a fantáziádra bízzuk. 
 
 
4)      Műanyag helyett fa
Cseréld a műanyagot fára! A fa természetes és komposztálható anyag, így az anyatermészet biztosan dob egy hatalmas köszit, ha az otthonodban a műanyag használati tárgyakat fára cseréled. Létezik már fa fogkefe, sminkecset, sőt, haladóknak evőeszköz is, de a különféle konyhai kiegészítőket is megtalálod már fából készült verzióban. A fa és fém szívószál higiénikusságával kapcsolatban még vannak kételyeink, de ez is egyre több „hulladékmentes” webshop kínálatában fellelhető. 
 
 
5)      Új helyett second- hand
Jobb, mint az új! Sokan viszolyognak a használt ruháktól, szerintünk azonban semmi baj nincs velük: jóval olcsóbban megúszod a ruhatárad felújítását, arról nem is beszélve, hogy ezzel nem támogatod a fast-fashion láncok kizsákmányoló munkakörülményeit és a túltermelést! Budapest hemzseg a király turiktól, ahol igazi kincsekre lelhetsz.