0% hulladék, 100% élet!

0% hulladék, 100% élet!

Zero Waste

Az ember, amióta létezik, azóta termel hulladékot is. A régészeti leletek egyik legalapvetőbb formája maga a szemét, az ember hétköznapi tevékenységére utal. Az őskorban még szoros harmóniában éltünk a természettel, a hulladék nem okozott gondot, mivel minden könnyen lebomló anyagból készült. A régi korok és a modern világ hulladéka között azonban óriási a különbség. Most szinte „halhatatlanná” tesszük ezeket az anyagokat, amelyek később a környezetre is káros hatással vannak. A Nulla Hulladék (Zero Waste) kezdeményezés olyan életmód kialakítását tűzi ki célul, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, mivel a folyamatokból kilépő minden anyag máshol még felhasználható erőforrásként jelentkezik. Azaz a termékek tervezése és a folyamatok működtetése során végeredményében csökken a hulladékok mennyisége és veszélyessége. A hulladék (újra)kezelése a legfontosabb feladatunk közé tartozik a Földünk és Önmagunk érdekében.
 
Az ipari forradalom idején, vagyis az 1870-es évektől kezdődően drasztikusan megváltozott a hulladék mennyisége és összetétele; megjelent a szemét.
 
Szemét alatt minden olyan haszontalanná vált anyagot értünk, amit tulajdonosa nem tud vagy egyszerűen csak nem akar tovább használni. Ilyenkor ez az anyag kikerül a gazdaság körforgásából, és vegyesen, a többi feleslegessé vált anyaggal együtt kerül hulladéklerakóba vagy -égetőbe. Kezelése költséges és környezetszennyező. Ezzel szemben a hulladék értékes anyag, amely még valamilyen módon felhasználható.
 
Az újrahasznosítás, ennek előfeltétele a hulladékok szelektív gyűjtése, jelenleg azonban csak hulladékaink 17%-át gyűjtjük szelektíven. Ez azért is szomorú, mert a hulladékok újrahasznosításával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen előnyös. Magyarországon már több mint száz cég foglalkozik hulladékhasznosítással, és az újrahasznosított termékek is nagyon széles skálán mozognak.
 
Csakhogy az újrahasznosítás során is keletkezik szennyezés, ezért ennél még mindig környezetkímélőbb az újrahasználat. Újrahasználat során az adott termék vagy csomagolás átalakítás nélkül használható ugyanarra a célra, mint amire eredetileg is gyártották. Erre az egyik legtipikusabb példa az újratöltés, de számos további lehetőség is a rendelkezésünkre áll a lakossági gyakorlatoktól kezdve (mint a használtruha- és adományboltokban, antikváriumokban való vásárlás) egészen az ipari megoldásokig (például javítóüzemek igénybevétele).
 
A hulladékhierarchia legfelső lépcsőfokán a legkívánatosabb megoldásként található a megelőzés, hiszen az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik. Ez azonban sajnos manapság a legtöbbször háttérbe szorul a rövidtávú és anyagias érdekek miatt. Ám kényelmes és felelősséghárító gondolat lenne az, hogy akkor ezek szerint nincs mit tenni. Az egyénnek is számos lehetősége van arra, hogy drasztikusan csökkentse hulladéktermelését, ráadásul úgy, hogy ezzel párhuzamosan az életminősége csak emelkedik. Ennek érdekében többek között az egyszer használatos eszközöket tartósakra cserélhetjük, elkezdhetünk komposztálni, de a leghatásosabb megelőzési praktika az, ha környezettudatos fogyasztóvá válunk és törekszünk a hulladékmentes életvitelre.
 
A Nulla Hulladék (Zero Waste) kezdeményezés olyan életmód kialakítását tűzi ki célul, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, mivel a folyamatokból kilépő minden anyag máshol még felhasználható erőforrásként jelentkezik. Azaz a termékek tervezése és a folyamatok működtetése során végeredményében csökken a hulladékok mennyisége és veszélyessége.
A legfontosabb az ökológiai szemlélet elterjesztése szemléletformálás révén – ez a hosszú távú stratégia alapja. Ennek a törekvésnek már mérhető mutatója is van, a Nulla Hulladék Index (ZWI = Zero Waste Index), a hulladékgazdálkodási rendszer holisztikus mérésére szolgál. E számítás alapján összehasonlíthatóvá válnak az egyes városok, és megoldódik a megelőzés számszerűsítésének problémája is.
 
Zero Waste városok
 
Ma már a világ lakosságának több, mint fele él városi környezetben. A városok a Föld felszínének csupán 2%-át teszik ki, viszont a világ természetes erőforrásainak több mint háromnegyedét fogyasztják – és a globális hulladéktermelés 70%-át produkálják. Természetes erőforrásaink felhasználási hatékonyságának növelése, valamint az anyagok körforgásának megteremtése egyre sürgetőbb feladatunk, és éppen ezért kiemelten fontos a hulladékmentes (Zero Waste) koncepcióra törekvés világszerte.
 
Mit tehetünk mi?
 
Hulladéktermelésünk mennyisége könnyedén csökkenthető! Az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtésével a háztartási hulladék több, mint 35%-kal redukálható, komposztálással további 30% spórolható meg, a maradék pedig a hulladékmentes módszereket alkalmazva szinte teljesen minimalizálható. Épp itt az ideje megtenni az első lépéseket!