10 dolog, amit nem tudtál a kávéról

10 dolog, amit nem tudtál a kávéról

Minden nap fogyasztjuk, mégis oly keveset tudunk róla. Sokan vallják, hogy reggel a szemüket sem tudják kinyitni addig, míg a kezükbe nem kerül egy erős fekete, viszont kevesen tudják, mennyi titkot, érdekességet, történetet rejt a gőzölgő illatos kávéjuk.
 
1.    A legenda szerint ezer évvel ezelőtt Afrika egyik domboldalán egy pásztor vette észre, hogy kecskéi egész éjjel ébren voltak, miután ettek egy bokor piros gyümölcséből. A pásztor elmesélte az állatok felfedezését a közelben lakó szerzeteseknek, akik ezután, a kávécserjéből készült főzetnek köszönhetően, sokkal hosszabb éjszakai imádkozásokat tudtak tartani.
 
2.    Kezdetben egyes afrikai törzsek a a kávécserje gyümölcsét zsírral keverték és kis energiagolyók formájában fogyasztották.
 
3.    Az első európai kávéház 1624-ben, Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven, ekkor még csak a férfiak számára. Az 1910-es évektől már a nők is járhattak kávéházakba, a nagyobb helyeken hölgytermeket alakítottak ki. Később aztán a nők a férfiakkal egy helységben is megjelenhettek, bár először még csak a feleségek.
 
4.    II. Károly angol király 1675-ben betiltotta a kávéfogyasztást, mert attól tartott, hogy a kávéházakban zajló beszélgetések során róla és a királynéról terjesztenek pletykákat. Ezt a rendeletet azonban még a kihirdetés előtt vissza is vonta, mivel a miniszterei tiltakozásukat fejezték ki ellene.
 
5.    A kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb értékben gazdát cserélő áruja. A legnagyobb kávéfogyasztó országok az észak-európai államok: Finnország, Norvégia, Izland és Dánia.
 
6.    Magyarország is fejlett kávéfogyasztó nemzetnek számít: a 15 éven felüli lakosság 70%-a napi rendszerességgel fogyaszt kávét, egy főre vetítve pedig átlagosan több mint napi 1 kávét iszunk meg.
 
7.    Az amerikai államok közül Hawaii az egyetlen, ahol kávét termesztenek, méghozzá azért, mert a kávé sokkal jobban nő az egyenlítőhöz közeli éghajlatokon. Mivel Amerika államai nagyrészt kontinentális éghajlatúak, ezeken a részeken egy kicsit nehézkes lenne a termesztése, Hawaii-nak viszont tökéletes az éghajlata ebből a szempontból.
 
8.    Szemben az egyik leggyakoribb tévhittel, a kávé csökkenti a szívinfarktus vagy stroke kialakulásának esélyét, sőt kutatások igazolják, hogy a koffeint kávé formájában fogyasztóknál egyfajta védőhatás is megfigyelhető. Emellett a rendszeres kávéfogyasztók körében jelentősen alacsonyabb lehet a különböző krónikus megbetegedések kialakulásának esélye, ráadásul a benne található koffein gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat is, melynek köszönhetően segítséget nyújt például az elhízással szemben. A lényeg csak a mértékben rejlik!
 
9.     A kutatók szerint testedzés előtt két csésze kávéban található koffein elfogyasztása akár felére is csökkentheti a sportolás után jelentkező izomfájdalmat vagy izomlázat.
 
10.  Vannak olyan fejfájások és migrének, amiknek kialakulásakor elfogyasztott csésze kávé enyhíti a tüneteket. Nem véletlen, hogy a gyógyszeripar használja a koffeint fejfájás elleni tabletták hatóanyagaként is, valamint az asztma és szívgyengeség kezelésére.