Miss Poppy: A belénk égett múlt

Miss Poppy: A belénk égett múlt

Ezzel a címmel adta ki az évről-évre népszerűbb Ny...

Ezzel a címmel adta ki az évről-évre népszerűbb Nyitott Akadémia azt a könyvet, mely tökéletesen rávilágít arra, mi szab gátat életünk fejlődésében. Lelkileg. Előző cikkemben Eckhart Tolle könyvéről, eszmeiségéről írtam, miszerint minden gond okozója az Ego. Emlékezik, elmélkedik, mindegy, csak a jelenben ne vegyen részt. Tolle az egótlanságot rekommendálja, de ha ez nem megy, tanuljunk meg együtt élni vele, és a múlttal, ahova oly’ nagy előszeretettel szökik vissza időről-időre.

A kötet három kiváló pszichoterapeuta, Dr. Koltai Mária, Prof. Dr. Bagdy Emőke, Dr. Popper Péter és egy katolikus pap (és mentálhigiéniás szakember), Pál Ferenc tollából született. A témának megfelelően, egységesen állítják, hogy a múlt terheit hordozva képtelenség a lelkifejlődésről, még beszélni is. Nem is csoda, hogy a négy szerző más-más megközelítésből, de a megbocsátás kulcsfontosságáról írt. Koltai Mária a családi kötelékek, ki nem mondott sérelmek végzetes problémáira világít rá, amikor is nemzedékeken át hordozott „fekete lyukak” tátonganak a tudatalattiban. A pszichológia ma úgy vallja, hogy az ősök mélyen rejtegetett sebei és titkai átszállnak az utódokra, megpecsételve életüket. Amit felmenőink nem tudtak megoldani, lelkileg feldolgozni és/vagy a helyükre rakni, könnyen meglehet, hogy a mi életünkben ugyanúgy visszaköszönő probléma, mivel a sejtek holografikusak, eltárolják az emlékeket. A családterápia segít abban, hogy az elnyelt, elfojtott érzelmek és sérelmek végre napvilágot lássanak, így feloldozást adva nem csak a mi életünknek, de utódaink számára is.

Dr. Bagdy Emőke a pszichológia fejlődésébe ad betekintést: miképpen változott, milyen hatások érték. A humánból pozitív-, majd egészségpszichológia, legújabb irányként pedig a transzperszonális pszichológia alakult ki, amely már a spiritualitással és a kvantumfizikával egységesen kíván foglalkozni. Ha az anyagot alkotó elemeire lebontod, nem marad más, mint színtiszta energia! Te is a színtiszta energia vagy, mely anyaggá vált, így fizikai burkot öltve. És, ha minden anyag alapjában véve, igaz, más rezgésű, de „csak” egy energia, akkor hogy is vitathatod azt a tényt, hogy te más vagy? Nem, te egy vagy mindennel! És ha te egy vagy mindennel, miért nem tudsz megbocsátani? Kvantumfizika jó téma, legközelebb, majd többet.
Pál Ferenc atya rögtön az első pár mondatával magával ragadta addig sem lankadó figyelmemet. Azt mondja ugyanis, ha van az „én”, akkor van „te” is! Máskülönben az „én” értelmét veszti! Tehát ahol „én” van, ott van „te” is, mert minden alapja az, hogy vagyunk. Utána jön csak az, hogy én vagyok és te is vagy. Ezt boncolgatva aztán konkrét példákon mutatja be Ferenc atya, hogy mennyire is nem egyértelmű az „áldozat” és a „sérelmező” szerepe. Valójában a sérelmező is áldozat, és az áldozat is az önnön megbocsátásképtelenségének áldozata.

Legvégül pedig, a sajnálatos módon 2010-ben elhunyt Dr. Popper Péter támasztja alá a megbocsátás fontosságát, és kérdőjelezi meg annak valódiságát, elérhetőségét. Szerinte ez nem döntés kérdése, ezt nem elég elhatározni, ezt érezni kell. Márpedig, amit érzünk, az lehet a totális ellentéte annak, amit gondolunk, hogy érezni szeretnénk. Popper kicsit lemondó (vagy csak reális?), hiszi, hogy a másik fél feloldozása nélkül magunknak sem tudunk megbocsátani, és bizony sok esetben a másik fél hallani sem akar róla. Inkább őrlődik a haragjában. Szumma-szummárum, nem árt számot vetni: kiknek nem tudtunk még mindig megbocsátani? Milyen szituációkat szül ez a mai napig, amiket nem tudunk megoldani? A könyv sok gyakorlati tanácsot is ad, hogy végre túl tedd magad, a beléd égett múltadon!