RCKSTR Light - A Központ: „… ahol a tartalom és a forma találkozik”

RCKSTR Light - A Központ: „… ahol a tartalom és a forma találkozik”

A IX. kerületben, a Tompa és Páva utca sarkánál el...

A IX. kerületben, a Tompa és Páva utca sarkánál elhelyezkedő A Központ, egy körülbelül fél éve működő jógastúdió, melynek alapítóját és egyik oktatóját, Pórffy Csabát kérdezzük a hely szellemiségéről.

Mi az A Központ hivatása?

- Röviden: olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahol a tartalom és a forma találkozik. Úgy értve, hogy az egész koncepció a gyakorlásra épült: nincsen különösebb dekoráció, csak a tiszta fehér falak. Így sikerült elérni, hogy a figyelem könnyen a gyakorlásra fordítható. A jóga, a meditáció befelé fordulást tanít, amire nagy szüksége van, illetve nagy szüksége lenne rá mindenkinek, azért hogy egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. A célkitűzésünk ehhez hozzásegíteni minden látogatót, és természetesen saját magunkat is.

Míg a legtöbb helyen a hatha jóga a legáltalánosabb, nálatok nagyon színes a repertoár. Sőt, speciális, egyalkalmas események is vannak. Ezekről mesélj, kérlek!

- Igyekeztük széles palettáját felvonultatni a jóga különféle irányzatainak. Ez elsősorban az órákat tartó tanárokon múlik: minden tanárt szívesen látunk aki őszintén szereti a tanítást, az emberekkel való foglalkozást. Ez a legfontosabb, minden más jön magától. Pár szót azért ejtsünk a jógairányzatainkról is: először is minden hétköznap reggel hagyományos, Mysore stilusú Ashtanga jóga van, így azok akik még munka előtt szeretnének gyakorolni, reggel 6-tól már jöhetnek.
Megemlíteném a Női jógát, kifejezetten hölgyek számára. Magyaroroszágon szinte egyedül nálunk tanulható a Budokon jóga, amely egy mixelt stílus, ötvözi a Vinyasa flow folyamatos áramlását a harcmüvészetekből vett elemekkel. Van még Gerincjóga, bodyART, és Ving Tsun kungfu oktatás. Egyszóval széles a paletta, mindenki megtalálhatja a magához illő irányzatot. Az órákon, illetve az órák végi relaxációban az élő zene is megjelenik: hangtál, hang-drum, és egyéb hangszerek kíséretében.
Néha neves külföldi oktatók is megfordulnak nálunk hosszabb-rövidebb időre tanítani, jógaterápiát, Kundalini jógát, ezekről mindig lehet tájékozódni a weboldalunkon, vagy AKözpont Facebook-oldalán.
Az egészséget nem csak a mozgás, de a folyadékbevitel és a táplálkozás is nagyban befolyásolja. Még erre is figyeltek…
Vannak kezdeményezések. A táplálkozás alapvető fontosságú, a jóga mellett pedig különösen az. Lé-bárunkban frissen facsart leveket, illetve a búzafű kipréselt levét kínáljuk a gyakorlás kiegészítéseként. Hosszú távon ezek megkönnyítik a gyakorlást, elősegítik a méregtelenítést és szervezet frissen tartását.


Mit nyújt még az A Központ?

- Fontos, hogy jó társaságban töltsük az időnket, így óra után is szoktunk még beszélgetni, játszani, együtt lenni, valamint Lé-bárunkban frissen facsart leveket, illetve a búzafű kipréselt levét kínáljuk a gyakorlás kiegészítéseként. Majd’ elfelejtettem: szeretjük az állatokat is, úgyhogy nyugodtan lehet hozni hozzánk kutyát, cicát is magaddal!