A bodza jótékony hatásai

A bodza jótékony hatásai

Nemcsak tisztítja, de egyben fiatalítja és ránctalanítja is a bőrt, amely a „kezelés” után fiatalabbnak tűnik majd, mint előtte.

A bodzavirág május végétől virágzik, és rengeteg hasznos dolog készíhető belőle. Nagy arányban tartalmaz antioxiánsokat, flavonoidokban gazdag, így a szervezet egészségének megtartásában igazán fontos szerepet játszik.
 
Több módon is feldolgozható, a legegyszerűbb a tea, és a sokunk gyerekkorát megidéző bodzaszörp, amely az egyik legjobb nyári üdítőitalok egyikének számít.
 
A bodza virágából készült tea nagyon sok pozitív hatással rendelkezik. Ilyen például az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatás, ami miatt megfázások esetén a bodza az egyik legjobb természetes gyógymódnak számít.
 
Ezen kívül a bodzavirág-tea csillapítja a lázat, enyhíti a köhögést, segít az izzadásban, és egyes gyulladások orvoslására is alkalmas – ilyen például a fülgyulladás, vagy akár egyes reumatikus panaszok is.
 
A bodzavirágból készült teát gyakran alkalmazzák herpesz ellen is. Belsőleg fogyasztva segít a szervezetnek a herpesz legyőzésében, és külsőleg alkalmazva is hatásos lehet.
 
Rendszeres alkalmazásával a herpesz előbb elmúlik, és ha időben elkezdjük a „gyógymódot”, akkor a tünetek is lényegesen kevésbé lesznek kellemetlenek, mint egyébként. A herpeszre hajlamosak számára a bodzatea rendszeres fogyasztása javasolt.
 
Ha az emésztésünket szeretnénk egy kicsit élénkíteni, akkor is kíméletes, de hatásos megoldás lehet a bodzából készült tea. Ám h rendszeresen fogyasszuk, akkor szervezetünk hozzászokik, és az enyhe hashajtó hatás eltűnik. Az első fogyasztások alkalmával azonban tapasztalható a hatás, így székrekedés, méregtelenítés esetén is hasznos lehet számunkra.
 
A bodza gyümölcsében számtalan vitamin és hasznos ásványi anyag található, amelyek miatt a szervezetünknek nagy segítség, ha rendszeresen, vagy akár kúraszerűen fogyasztjuk, például lekvár formájában.
 
Különösen A-, B- és C-vitamin tartalma magas, ásványi anyagok közül pedig leginkább a foszfor, magnézium, kálium, kalcium és vas az, amiért a fogyasztását ajánlják.
 
A bodzát a népi gyógyászaban gyakran javasolták frissítő, nyugtató hatása miatt is. Úgy tartották, hogy segít feldolgozni a stresszt és megőrizni lelki nyugalmunkat.
 
A rendszeresen nagy nyomás alatt lévőknek, a komoly lelki megterhelést elszenvedettek számára ideális lehet, ha természetes úton szeretnének nyugalmat és kiegyensúlyozottabb lelkiállapotot elérni.
 
Egyre elterjedtebb, hogy a bodza gyökeréből olyan főzetet készítenek, amelyet nagyon hatásos arcpakolásként alkalmaznak. Segít ugyanis az arc bőrének mélyebb, hatásosabb tisztításában, ezért esti arclemosóként is ideális lehet.
 
Nemcsak tisztítja, de egyben fiatalítja és ránctalanítja is a bőrt, amely a „kezelés” után fiatalabbnak tűnik majd, mint előtte.
 
Mérgező részek
Amennyire hasznos a megfelelően feldolgozott bodza adalékanyagainak fogyasztása, egyes részei legalább annyira károsak, sőt mérgezőek lehetnek. A növény levele és kérge különösen mérgező anyagokat tartalmaz, ezért a virág vagy a bogyó feldolgozásakor kiemelten fontos, hogy alaposan megmossuk őket.
 
A bogyó magja szintén mérgező lehet, ezért nyersen fogyasztani ezt sem ajánljuk, csakis a különösen tapasztalt bodzaszakértőknek!