A csillogás ára

A csillogás ára

konfetti és glitter

Habár jó úton haladunk, mégsem elég az egyszer használatos műanyagok betiltása. Van valami ugyanis, ami ugyanúgy szennyezi az óceánokat, mégsem gondolnak rá sokan. A konfettiről és glitterről van szó. Vajon ez lehet a következő betiltott műanyag?
 
A műanyag szatyrok és egyszer használatos szívószálak betiltására nagyon is szükség van, de még így is rengeteg műanyag végzi az óceánokban. Ezek közé tartozik a glitter is, amely által évente 800 tonnányi műanyag kerül az óceánba.
 
A csillámpor műanyagból és alumíniummal összekötött polietilén-tereftalátból (PET) készül. Az esküvőkön és különféle ünnepeken levegőbe dobott csillámporok és színes műanyag darabok egyszerűen a földre hullanak, majd az első eső bemossa azokat a csatornákba, ahonnan pedig végül az óceánba jutnak.
 
A glitter különösen nagy problémát jelent például az olyan termékekben, amelyeket a zuhany alatt mosunk le magunkról, hiszen ezek szó szerint lefolynak a lefolyón és később sem bomlanak le, egyenesen a vízáramba jutnak.
 
Szerencsére ma már a kozmetikumok piacán is megjelentek a lebomló csillámporok. Ha csillámos terméket veszünk, mindig olvassuk el a címkét, hogy van-e polietilén-tereftalát (PET), polietilén (PE) vagy polipropilén (PP) bennük. Ha ilyet találunk, akkor a vizeink érdekében inkább ne vegyük meg, bármilyen szép is az adott kozmetikum!