A csók világnapja

A csók világnapja

Július 6.

Az egész világon július 6-án ünnepeljük a Csók Világnapját.
 
Máig tisztázatlan, hogy ki kezdeményezte e jeles nap megünneplését, ahogy az is, miért csókolózunk. Annyi azonban bizonyos, hogy az emberek szeretik, ha hosszan összeforr az ajkuk. Az ajkakban számtalan idegvégződés található, ezáltal nagyon érzékenyek az érintésre, valamint a hőmérsékletet érzékelő receptorok miatt a hidegre és a melegre is. Ezek a receptorok felelnek azért a varázslatos érzésért, ami csók közben eluralkodik rajtunk.
 
Csókolózás közben ingerületátvivő anyagok és boldogságért felelős hormonok termelődnek, mint például endorfin, szerotonin és adrenalin, ezáltal kerülünk mámoros állapotba, emellett csökken a kortizol stresszhormon szintje.  Ezek a pozitív stressz hatások megemelik a pulzust és javul a szív teljesítménye is. Intenzív csókolózás közben 34 különböző arcizmot használunk, amely a kollagéntermelés fokozásával megakadályozza a bőr öregedését.
 
A csókolózásnak a védőoltáshoz hasonló hatásai is lehetnek. Közel 4 000 baktérium cserél gazdát egy-  egy csók alkalmával, így aktivizálva a szervezet védekezőrendszerét és erősítve az immunrendszert. Azoknak, akik sokat csókolóznak, a fogaik is egészségesebbek maradhatnak, mert több nyál termelődik, amely tisztán tartja a fogakat, és a zománcot erősítő ásványi ionokat tartalmaz.
 
Csókolózás közben a vér a test többi részéből az arc felé áramlik, így csökken a szív igénybevétele, aminek alacsonyabb vérnyomás az eredménye. Ezt a hatást erősíti a kortizol szintjének csökkenése is.
 
Dr. Hajime Kimata allergológus szerint 30 perc csókolózás csökkenti az allergének elleni IgE-antitest termelődését a szervezetben, ezáltal mérsékeli az allergiás reakciókat.
 
A fizikai előnyökön túl azok, akik többet csókolóznak, jobban viselik a stresszt és a párkapcsolatukat is mélyebbnek és stabilabbnak értékelik.